23948sdkhjf

A.P. Møller-millioner til ny arkitektskole

Fonden støtter to to konkrete delprojekter med i alt 26 millioner

I starten af 2021 flytter Arkitektskolen Aarhus ind i en helt ny skolebygning, New Aarch, på de tidligere godsbanearealer i Aarhus.

Nu donerer A.P. Møller Fonden 26 mio. kroner for at bidrage til, at skolen får de bedste forudsætninger for at uddanne fremtidens arkitekter.

Pengene fra A.P. Møller Fonden skal bruges til to særlige områder i den nye bygning; mediateket og didakteket.

Mediateket bliver livsnerven i skolens arkitekturformidling og rummer skolens fag- og forskningsbibliotek og materialesamling. Det henvender sig til skolens studerende, undervisere og forskere, men er åbent for alle med interesse i arkitektfaget.

- Mediateket vil markere arkitektskolen ud mod Carl Blochs Gade – og med store glasfacader og 16 meter til loftet fremstår rummet åbent og imødekommende. Der skal bygges et stort indvendigt ’træmøbel’, som skal forbinde hele rummet i højden fra stueplan til 2. sals niveau. Møblet kommer til at bestå af en række forskelligartede rum og nicher, som man kan gå på opdagelse i, og som rummer plads til fordybelse, fortæller rektor Torben Nielsen.

Didakteket er en moderne gentænkning af det klassiske auditorium og undervisningslokale.

Rummet udstyres med den nyeste IT-teknologi med henblik på nyskabende digital arkitekturformidling, online undervisning, vidensdeling og dialog via mobilteknologi.

- I modsætning til det velkendte auditorium, hvor fokus er rettet ensidigt mod formidleren, ønsker vi med didakteket at skabe et læringsmiljø, hvor gulv, vægge og loft kan anvendes og skabe en komplet tredimensionel, rumlig oplevelse, forklarer Torben Nielsen.

Didakteket skal også kunne huse traditionelle forelæsninger, som vil være åbne for både studerende og for byens borgere. I dagligdagen bruges rummet også til udstillinger, præsentationer og åbne debatarrangementer.

Åben Idékonkurrence og omvendt licitation  Projektet har været undervejs siden 2015, hvor staten, repræsenteret ved Bygningsstyrelsen, købte grunden til dét, der bliver den første nybyggede arkitektskole i Danmark. 

Indledningsvist blev der afholdt en åben, international idékonkurrence, hvor tre vindere sikrede sig deltagelse i en projektkonkurrence sammen med tre prækvalificerede teams.

Projektkonkurrencen blev vundet af tegnestuerne Vargo Nielsen Palle og Adept sammen med et tværfagligt team bestående af Rolvung & Brøndsted Arkitekter, Tri-Consult og Steensen Varming. Siden blev projektet i november 2017 udbudt i totalentreprise med omvendt licitation. Udbuddet blev vundet af A. Enggaard foran Aarsleff og Züblin.

Den nye arkitektskole har et budget på 277 mio. kroner og forventes at stå færdig ved udgangen af 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127