23948sdkhjf

Regeringens erhvervsskoleudspil skaber håb for Danmark

Vi har mere end nogensinde brug for flere unge, dygtige faglærte, siger Arbejdsgivernes adm. direktør, som håber, at regeringens udspil lever op til forventningerne

Vi var mange, der rystede på hovedet over regeringens politiske linje overfor erhvervsskolerne i 2016, da omprioriteringsbidraget blev indført. Med det skulle der bespares to procent årligt i uddannelsessektoren.

Hvordan skulle det nogensinde få optaget af elever på erhvervsskolerne til at stige? Hvordan skulle det få fyldt det sorte hul, som hedder manglen på arbejdskraft - helt op mod 70.000 faglærte i 2025.

Nu er politikerne endelig vågnet op til dåd. Regeringens nye erhvervsskoleudspil viser tydeligt, at Christiansborg ser virkeligheden i øjnene og tager ansvar for Danmarks fremtid. Det er et ambitiøst initiativ, som vi i Arbejdsgiverne bakker fuldt op om.

Selv om omprioriteringsbidraget fastholdes frem mod 2022, er det stadig et opgør mod udsultningen af erhvervsskolerne. For regeringen lægger nu op til at tilføre to milliarder kroner til uddannelserne over de kommende fire år.

Udover den saltvandsindsprøjtning indeholder udspillet 55 ambitiøse initiativer, hvoraf flere stemmer overens med mærkesager, som vi i Arbejdsgiverne har kæmpet for i flere år. Kostophold på erhvervsskoler i tyndt befolkede områder, 10. klasse tættere på erhvervsuddannelserne og større fokus på de praktiske fag i folkeskolen.

Det er uhyre vigtigt, at der endelig bliver taget politisk handling. 70 procent af Arbejdsgivernes Erhvervspanel fortæller, at de allerede nu har måttet sige nej til ordrer fra kunder på grund af mangel på arbejdskraft. Det koster på konkurrenceevne og produktivitet.

Det er slemt, men med en gennemsnitsalder på over 50 år hos smede og VVS’ere og dermed en pension i den nærmeste fremtid kunne regeringens håndsrækning til erhvervsskolerne - og dermed håndværks og industrivirksomhederne ikke komme på et mere nødvendigt tidspunkt.

Men her er jeg er nødt til at knibe mig i armen. For kan regeringens nye erhvervsskoleudspil leve op til forventningerne? Og kommer det til at gøre en større forskel end erhvervsskolereformen fra 2015? Det håber jeg virkelig. For vi har mere end nogensinde brug for flere unge, dygtige faglærte.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14