23948sdkhjf

Lad os nu overholde byggeriets nye standardkontrakter

Byggeriets nye standardkontrakter, AB 18, er på vej. Men hvis byggeriet skal nyde frugten af de forbedrede kontrakter, skal kommunerne som bygherrer respektere dem, skriver dagens debattør

Tre års arbejde med byggeriets standardkontrakter har givet os AB 18 og AB Forenklet; et nyt aftalegrundlag, der på flere fronter ændrer den velkendte AB 92. Men forbedringerne giver naturligvis kun effekt, hvis alle overholder de nye vilkår, som repræsentanter for bygherrer og entreprenører i AB-udvalget nu er blevet enige om.

Derfor vil jeg advare meget stærkt imod, at kommunerne vender tilbage til tiderne med AB 92, hvor mange valgte at fravige standardbetingelserne for at stille sig selv bedre. Gør kommunerne det igen, er de tre års arbejde i AB-udvalget reelt spildt, for så må vi vinke farvel til de ressourcebesparelser, de nye standardkontrakter kan give både bygherrer og entreprenører.

HIF Danmark og de lokale håndværkerforeninger landet over opfordrer sammen med SMVdanmark alle landets kommuner til at respektere de nye AB-bestemmelser uden at fravige dem.

Respekt for kontrakter og beløbsgrænser
Styrken ved aftalte og forhandlede standardkontrakter i byggeriet er jo netop, at indholdet er genkendeligt for tilbudsgiverne fra sag til sag, så det er de samme vilkår, de tilbydende virksomheder møder i alle sager.

Det er det, vi ønsker, og vi tager som organisationer selv det første skridt til at respektere de nye standardkontrakter og afskaffer vore mangeårige standardforbehold.

Vi opfordrer også kommunerne til at respektere grænsen på 1 mio. kr. for, hvornår de udførende virksomheder skal stille arbejdsgaranti. Det er en grænse, som i forvejen er gældende i mange kommuner bl.a. efter mangeårig opfordring fra SMVdanmark og de lokale håndværkerforeninger.

AB 18 er en kompleks og omfattende standardkontrakt, som er målrettet store og komplicerede byggerier. Mindre kan ofte gøre det, og derfor opfordrer vi landets kommuner til i videst muligt omfang at anvende AB Forenklet, som er velegnet til de fleste almindelige og mindre komplekse bygge- og anlægsopgaver.

Et valg af den rette AB sikrer ressourcebesparelser, både for bygherrer og entreprenører, og derfor er det vigtigt med sammenhæng mellem opgavens karakter og den standardkontrakt, der anvendes.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109