23948sdkhjf

Der skal styr på skolernes indeklima

Realdania leder efter pilotkommuner til indeklimaprojekt i folkeskoler. Og ikke kun for de velpolstrede kommuner

Når skoleelever har svært ved at koncentrere sig, skyldes det ikke kun en lang varm sommerferie, som de skal have rystet af sig.

Velkendte problemer som træthed og hovedpine skyldes ofte klasselokaler med dårligt indeklima.

Udfordringen med indeklimaet i skolerne er velkendt, og det skaber hovedbrud hos mange kommuner, hvor manglende økonomi og planlagte energirenove-ringer ofte fremhæves som hovedårsagen til den manglende fokus på indeklimaet.

Trods udfordringerne lykkes det imidlertid nogle kommuner at prioritere indeklimaet. Det er ofte de, der ser indeklimaet som et værdiskabende element og ikke blot en ekstra udgift. Det er den slags erfaringer, Realdania med en ny kampagne vil hjælpe frem i lyset.

Hensyn til forskelle
Kampagnen henvender sig til kommuner, der ønsker at udvikle en strategisk indeklimaplan, hvor de medtænker indeklimahensyn, når deres skoler skal renoveres, ombygges eller opgraderes.

- Vi ønsker en bedre forståelse for de beslutningsprocesser og virkemidler, man kan arbejde med i de forskellige kommuner - i kampen for et bedre indeklima, siger projektleder Anne Gade Iversen fra Realdania.

- Der er stor forskel på store og små, og mere eller mindre økonomisk velpolstrede kommuner, og det skal vi tage højde for i de metoder, vi ender ud med, understreger hun.

Anne Gade Iversen pointerer, at målet i sidste ende er at give kommunerne nogle redskaber.

- Så de på den måde kan skabe sig et overblik over, hvordan indeklimaet kan forbedres, uden at briste de i forvejen spændte budgetter.

Opbygger en metodesamling
Realdania støtter med andre ord udvikling af strategiplanerne og indsamler erfaringer.

Det færdige resultat bliver en metodesamling, som beslutningstagere kan bruge, når de lægger planer for skolernes løbende vedligeholdelse og udvikling.

Indeklimaplanen skal anvendes til at skabe overblik over udfordringer med indeklimaet i kommunens skoler samt pege på løsningsmodeller til at forbedre indeklimaet inden for kommunens økonomiske ramme.

Peter Pannula Toft, kontorchef i KL’s kontor for Børn og Uddannelse, siger i en pressemeddelelse fra Realdania:

- Indeklima har en dokumenteret effekt for børnenes læring og trivsel. Derfor er det naturligt, at kommuner arbejder strategisk med at udvikle planer for at skabe et godt indeklima i deres skoler. Indeklimaplaner kan være det helt rigtige, og det er godt med et projekt, som kan støtte kommunerne og udbrede erfaringer kommunerne imellem.

Indeklimaværktøj til alle skoler

Strategisk fokus på indeklima i skolernes renovering kan give klogere og sundere børn. Det viser mange undersøgelser.

Sammen med kommunerne vil foreningen Realdania derfor bidrage til at udvikle metoder til indeklimarenovering, som kan bruges på alle skoler.
Kommuner fra hele landet opfordres til at indsende en ansøgning om at deltage som pilotkommune.

Deadline for ansøgning er 30. oktober 2018. Af de indsendte ansøgninger udvælger Realdania mellem fem og syv pilotkommuner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109