23948sdkhjf

En lille tidslomme

“Nu håber jeg, at det er ærlige folk, jeg har solgt til". Med disse ord underskrev den 104-årige Christian Mink i 2010 - en måned før sin død - slutsedlen på salget af sit hus: Et lille statshusmandsbrug, som den unge hr. Mink i 1934 havde bygget med lån fra staten på en jordlod i Skovbølling udenfor Haderslev. I knap 80 år nåede han at bo i sit hus, før han solgte til Realdania By & Byg.

Der var gennem årene kun ændret ganske lidt på huset, og det fremstod derfor stort set, som da det blev bygget. Halvandet år tog det håndværkerne at restaurere det lille stykke danmarkshistorie, men så var alt også blevet endevendt fra kælder til kvist: Avlsbygningen blev sat i stand, så den nu kan bruges til let dyrehold. Et nyt teknikrum blev etableret i det gamle malkerum, alle installationer blev fornyet, et jordvarmeanlæg og biorensningsanlæg blev føjet til ejendommen, og sågar en husstandsvindmølle fandt vej til det gamle husmandsbrug.

På jagt efter tagsten
Midt under restaureringen stod det klart, at de gamle tagsten fra husets fødsel - som arkitekter og håndværkere i første omgang havde håbet at kunne bevare - ikke kunne reddes. De oprindelige tagsten var udført i beton og med et særligt svung, som imidlertid ikke blev fabrikeret længere, og så var gode råd dyre.

Via et godt netværk lykkedes det at opspore et gammelt sønderjysk cementstøberi, som stadig lå inde med de gamle forme til husets vingetagsten.

At støberiet tillige lå inde med den oprindelige opskrift på, hvordan tagstenene skulle stryges med rødt farvestof, så de fik den oprindelige rødlige farve, var et rent lykketræf.

Men lykketræffet betød, at de tagsten, som i dag ligger på husets tag, har samme facon og næsten samme farve som de oprindelige. Sammen med vinduerne, som er penselmalede i den originale mørkebrune og cremehvide farve, den gamle lampe over fordøren og de bevarede porcelænsholdere til luftledninger fremstår huset i dag næsten, som dengang det blev bygget.

Gamle malingsopskrifter
Indenfor i stuehuset er overfladerne ligeledes ført tilbage til deres oprindelige udseende - ikke kun rent visuelt, men også ved brugen af gamle malingsopskrifter. F.eks. er de fleste lofter hvidtet med en blanding af kridt og carraghen-lim - en form for kogt mos - og påført med pensel. I køkkenet er det gamle brændekomfur restaureret og genopmuret med ny isokern-skorsten, så det stadig kan bruges. Også det gamle fadebur er bevaret med små ændringer, som giver plads til et køleskab, ligesom små detaljer som kuglesnaplåse i stedet for magnetlukning og skruer med lige kærv i stedet for stjerneskruer er med til at understrege køkkenets alder og stil.

I entreen er den gamle glaslampe pudset og poleret, så den ser ud som for 80 år siden. Og også entreens ådring - den imiterede træstruktur - der stod i sin originalbemaling fra 1943, er bevaret. I soveværelse og loftsværelse har den såkaldte “husmandskorrespondance"- en hængende afbryderkontakt, der kan betjenes fra sengen - fået lov at blive hængende, ligesom alle gamle stikkontakter i sort bakelit er bevaret, og alle synlige ledninger erstattet med stofledninger.
Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109