23948sdkhjf

Regeringen vil lade gymnasier udbyde erhvervsuddannelser

Det må ikke gå ud over fagligheden, hvis de gymnasiale uddannelsesinstitutioner fremover skal udbyde erhvervsuddannelser, mener Tekniq og Smvdanmark

Landets unge skal fremover ikke cykle så langt for at komme til deres uddannelsesinstitution.

Regeringens lancerede i går sit udspil til en ny reform, der skal fjerne unødigt bureaukrati. Står til regeringen, så skal det nu være muligt for private og offentlige gymnasiale institutioner at udbyde erhvervsuddannelser og erhvervsgymnasiale uddannelser for at øge disse uddannelsers geografiske udbredelse.

Med det forslag bekymrer installatørernes brancheorganisation Tekniq, hvor man undrer man sig over planerne om at lade gymnasiale institutioner udbyde erhvervsuddannelser på et tidspunkt, hvor de faglige, tekniske uddannelser er under hårdt, økonomisk pres.

Smurt tyndere ud
- Helt overordnet har vi meget svært ved at se, at det skulle reducere det administrative bøvl, når helt nye uddannelsesinstitutioner pludselig skal til at udbyde eksempelvis erhvervsuddannelser. Samtidig skal det ske i en tid, hvor erhvervsuddannelserne i forvejen er under økonomisk pres. Når flere kommer til at udbyde uddannelserne, kan vi frygte, at de sparsomme midler må smøres endnu tyndere ud, og det vil gå ud over kvaliteten af undervisningen, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.

Han ser hellere, at man tilfører midler til erhvervsskolerne, så de kan investere i den nyeste teknologi, robotter, digitalt udstyr og en styrkelse af undervisernes tekniske kompetencer. Han har samtidig svært ved at se, hvordan de gymnasiale uddannelsesinstitutioner kan levere den faglighed, erhvervsuddannelserne bygger på.

- Der er stor forskel på de gymnasiale og de erhvervsfaglige uddannelser, og sådan skal det også være. Og når det gælder om at udbrede erhvervsuddannelserne geografisk, er det en opgave, erhvervsskolerne sagtens kan løfte ved ganske enkelt at udbyde uddannelserne på flere adresser. Det kræver bare, at de nødvendige midler er til stede, siger Niels Jørgen Hansen.

I samarbejde
Chefkonsulent i Smvdanmark, Dorte Kulle roser omvendt innovationsminister Sophie Løhde (V) for udspillet.

- Vi er åbne over for at tænke gymnasierne og deres geografiske nærhed til de unge sammen med erhvervsuddannelserne, men det er super vigtigt, at det ikke sker på bekostning af fagligheden i erhvervsuddannelserne. Det er vigtigt, at udviklingen af nye måder at gennemføre en erhvervsuddannelse sker i tæt samarbejde med erhvervsskolerne, siger hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11