23948sdkhjf

Gensidig respekt, tak

Et fornuftigt offentlig-privat samarbejde bygger ikke på liberale discount-udbud, men på forståelse for hver parts styrker og kompetencer, skriver 3F i dagens debat

Det er ikke overraskende, at Dansk Byggeri og to virksomheder på det grønne område i Licitationen argumenterer for, at private bør overtage flere af de kommunale opgaver på vej- og parkområdet. Men at Licitationen i sin leder 21. august kobler sig på en ideologisk en-øjet slagsang for øget privatisering er mere skuffende.

Offentlige udbud og privatisering handler desværre alt for ofte om liberal ideologi og at finde "det billigste discount-tilbud i byen," uanset omkostningerne både på kort og længere sigt. Dermed tilsidesættes hensynet til medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår, kvaliteten af opgaveløsningen og mulighederne for løbende udvikling og fornyelse af opgavelisten i takt med nye behov hos borgerne og i kommunerne.

Fleksibel opgaveløsning
Jeg besøgte selv i sidste uge en kommunalt drevet Vej og Park afdeling, hvor der hele tiden udvikles omkring klimatilpasning og håndtering af store mængder nedbør, storme, tørker og hvad vi ellers oplever i disse år. Ved at have Vej og Parkområdet på offentlige hænder kan forvaltning og de udførende specialarbejdere arbejde sammen om de bedste løsninger, hvor sammenhængen med resten af kommune og borgerens ønsker kan indfries. Og det samtidig med at arbejdspladsen er kåret til kommunens bedste med fokus på trivsel, medindflydelse og efteruddannelse af medarbejdere!

Netop de skiftende vejr- og klimabetingelser - som den solrige sommer i år - gør også fleksibel opgaveløsning nødvendig i forhold til de fælleskommunale, grønne områder. Det opnår man ikke ved at have en fastfrossen, låst kontrakt med præcist definerede opgaver med en ekstern virksomhed, som udskriver ekstraregninger, hver gang et uforudset eller ikke-planlagt behov skal løses. Har man i et udbud aftalt, at græsset skal slås otte gange i juli, kan man ikke nødvendigvis veksle seks overflødige gange græsslåning med oprensning af kommunens vandløb.

Gensidig respekt og forståelse
De offentlige driftsenheder og medarbejdere sikrer derimod både fleksibilitet og mulighed for løbende tilpasning af opgaveløsningen. Eksempelvis søger vi fra 3Fs side vedvarende bedre muligheder for efteruddannelse af vores medlemmer, så de også kan indgå i fleksibel arbejdstilrettelæggelse, når der er behov for det.

Kommunerne overvejer naturligvis løbende deres praksis med hensyn til opgaveløsningerne, også inden for vej- og parkområdet. Mange steder er der etableret fælles-kommunale enheder inden for særlige områder, hvor det giver god mening i forhold til at øge fleksibiliteten og en rentabel vedligeholdelse og fornyelse af maskinparken.

Et fornuftigt offentlig-privat samarbejde, også i kommunerne, forudsætter gensidig respekt og forståelse for hver parts styrker og kompetencer. De blandede erfaringer fra offentlige udbud viser gang på gang, at de letkøbte påstande om "lavthængende frugter" og gratis frokoster er usaglige.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11