23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Høst lavthængende frugter, kommuner

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad

Udlicitering af kommunale opgaver kan afhængig af ideologisk stillingtagen vække både glæde og vrede hos folk. Alt for ofte har man hørt om kommuner, som er kommet gevaldigt galt afsted med at lade private firmaer varetage plejen af kommunens ældre borgere. Og der kan da også være gode argumenter for at lade de varme hænder blive i kommunen.

Til gengæld burde langt flere kommuner øge udliciteringen på områder, hvor det faktisk er muligt at prissætte opgaverne eksempelvis på vej- og parkområdet. Det er bare ikke virkeligheden.

For selvom forskning viser, at en kommune i gennemsnit kan spare 11,4 pct. ved at lade en privat virksomhed overtage de grønne opgaver - og opnå flere besparelser efter gentagne udbud - er det langt fra tilfældet. Ifølge en analyse fra Dansk Byggeri blev godt 44 pct. af kommunernes vej- og parkopgaver udliciteret sidste år.

Nu skal udlicitering ikke kun være en spareøvelse, men flere kommuner kæmper en kamp for at få råd til deres kernevelfærdsopgaver som ældrepleje, folkeskoler og daginstitutioner. Derfor er det underligt, at kommunerne ikke prøver at høste de lavthængende frugter som udlicitering af det grønne område, der ikke ligefrem er en kommunal kerneopgave.

Inden længe starter kommunerne arbejdet med budgetterne for 2019, og det bliver sikkert et puslespil eksempelvis at få frigjort flere midler til at håndtere stadig flere ældre borgere. Disse midler kunne jo findes ved at lade private overtage det grønne område.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109