23948sdkhjf

Kommuner håndterer de fleste vej- og parkopgaver selv

Trods højere udliciteringsgrad på vej- og parkområdet, er det fortsat kommunerne, der i de fleste tilfælde selv slår græsset og rydder for sne, viser ny analyse

I gennemsnit blev godt 44 pct. af driftsopgaverne på de tekniske områder udliciteret sidste år.

Det er en stigning på 1,7 procentpoint i forhold til 2016, viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

Set over en tiårig periode er udliciteringen gået frem fra 34,8 pct. i 2007 til de 44,1 pct. i 2017.

Fremgangen er positiv, mener Dansk Byggeri, der har et mål om, at 70 pct. af alle kommunale opgaver på det tekniske område bliver sendt i udbud.

I 2017 er blot 9 kommuner over de 70 pct. I 2016 var det 7 kommuner.

- Vi synes først og fremmest, at det er positivt, at flere kommuner prioriterer at udlicitere og har fået øjnene op for de fordele, der kan være ved at sende vej- og parkopgaver i udbud, siger Morten Kamp Thomsen, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Samtidigt så vi jo gerne, at der kom endnu flere opgaver i udbud, fortsætter han og henviser til, at der er besparelser at hente, og at kommunerne dermed kan frigøre midler til mere velfærd.

Om målet om de 70 pct., siger Morten Kamp Thomsen:

- Vi synes 70 pct. er en pragmatisk løsning. Det er en løsning, de fleste kommuner kan indfri inden for en relativt kort årrække, og når man ser på de kommuner, der udliciterer mest, så er det muligt og realistisk at komme derop.

Besparelser at hente
Bedst til udlicitering er Holstebro, der i 2017 har udliciteret 88,2 pct. af sine tekniske driftsopgaver. Vallensbæk derimod har udliciteret knap 16 pct.

Hvis alle kommunerne øgede deres udlicitering til samme niveau som de kommuner, der udliciterer mest, kan der spares mere end en halv mia. kr., lyder det fra Dansk Byggeri.

- Mens der kan være tvivl om besparelseseffekter på bløde områder, er det ret veldokumenteret, at der kan hentes besparelser på udliciteringer på vej- og parkområdet, siger Morten Kamp Thomsen.

Han henviser til undersøgelser, der peger i retning af 10 pct. besparelse.

En besparelse, Dansk Byggeri har taget udgangspunkt i, når det gælder deres beregninger.

Fyn er bedst på udlicitering
Samlet set er kommunerne på Fyn bedst til at udlicitere, viser Dansk Byggeri-analysen. Knap 60 pct. af de 10 kommuners driftsopgaver på det tekniske område har i 2017 været udliciteret.

Kommunerne i Sydjylland, på Sjælland og i Nordsjælland udliciterede i gennemsnit omkring halvdelen af opgaverne, mens hovedstadskommunerne og Bornholm generelt har været dårligst til at udlicitere med henholdsvis 30 og 28 pct.

- Der er ikke noget godt svar på forskellen. Der er ikke noget i geografien, der gør det sværere at udlicitere i for eksempel hovedstaden, siger Morten Kamp Thomsen.

- Jeg kan ikke finde andet svar end ideologi, fortsætter han.

Læs mere: Borgmester ser fordele ved egen vej- og parkafdeling

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125