23948sdkhjf

Robotter i et syndigt rod

Byggepladser er om noget en uforudsigelig virkelighed, hvor mennesker ikke kan erstattes af teknologi, skriver Danske Malermestre i dagens debat

For et års tid siden blev jeg ringet op af en glad konsulent, som ville høre, om jeg havde set den seneste McKinsey-rapport om robotternes indtog i dansk erhvervsliv? Ifølge konsulenten viste rapporten, at robotter ville overtage omkring 70 procent af malerfaget inden for de næste 10-15 år. I den anledning ville konsulenten gerne hjælpe mig og mine medlemmer med at forberede os på den store omstilling. Jeg må indrømme, at jeg kom til at grine og sagde, at jeg troede, det var mere sandsynligt, at robotterne ville overtage 70 procent af advokaternes arbejde og andre lignende erhverv. Og så blev der ikke mere ud af den samtale.

Skrækscenarie for advokater
Siden har jeg haft lejlighed til at studere McKinsey-rapporten nærmere (jeg tager her udgangspunkt i den rapport, der blev udarbejdet til Disruptionrådet, december 2017). Ifølge rapporten har byggeriet mulighed for at automatisere 48 procent af de timer, der i dag udføres manuelt, og i bedste fald kan man allerede i 2026 være nået halvvejs i den proces. Forventningen er dog, at det først vil ske i 2039.

Muligheden for at automatisere arbejdet i byggeriet ligger lidt over middel, mens kun 19 procent af arkitekters og advokaters arbejde kan automatiseres. Man har blandt andet set på, hvor meget rutinearbejde de forskellige erhverv indeholder, og i hvor høj grad erhvervet fordrer kreativitet, social forståelse og evne til problemløsning. Og jo, der er ganske meget rutinearbejde i malerfaget og byggebranchen, så i teorien burde det jo være muligt at automatisere dette.

Men jeg savner en mere praktisk indgangsvinkel i rapporten og mere fokus på, hvorledes de forskellige teknologier udvikler sig i øjeblikket. Ingen kan længere være i tvivl om, at den del, der handler om kunstig intelligens er inde i en rivende udvikling. Eksempelvis er den meget omtalte IBM computer Watson er i stand til at behandle data svarende til indholdet af en million bøger pr. sekund, og bruges i dag både til at stille medicinske diagnoser og analysere juridiske problemstillinger. Så hvis jeg var advokat, ville jeg ærlig talt være en smule bekymret for mit fags fremtid. En computer, der på et splitsekund kan læse og forstå al tilgængelig lovgivning og retsafgørelser, må da være et skrækscenarie for den branche.

Stadig en snært af Georg Gearløs
Derimod havde jeg i foråret den fornøjelse at besøge udstillingen af robotter på Manchester Museum of Science and Industry. Udstillingen indeholder nogle af de nyeste, humanoide robotter, som industrien har kunnet frembringe, og jeg må ærligt sige, at der er rigtig, rigtig lang vej til robotterne i Terminator-filmene. Der stadig en snært af Georg Gearløs over selv de mest avancerede robotter med snoretræk og finurlige indretninger.

Færdige fabriksfremstillede rammer
Det skal ikke forstås derhen, at jeg forestiller mig, at malersvendene skal erstattes af Schwarzenegger-kloner, men det bekræfter mig bare i, at der er store udfordringer med robotter, der skal bevæge sig rundt i en uforudsigelig virkelighed og foretage mere eller mindre uforudsigelige fysiske opgaver. Og byggepladser er om noget en uforudsigelig virkelighed med et syndigt rod af mudder, byggematerialer, værktøj og ledninger. Præcis den konklusion, Ph.d. Christina Leeson nåede frem i undersøgelsen "Robotteknologi til Byggebranchen" i 2017.

Der er selvfølgelig den mulighed, at vi helt gentænker de rammer, vi bor og arbejder i. Bygninger - såvel kontorer, boliger og fabrikker - har i mange tusinde år været bygget af sten, træ og cement, men hvem siger, at vi ikke kunne vænne os til noget helt andet, for eksempel lette, fabriksfremstillede, kompositstøbte huse, hvor farver og overflader er defineret på forhånd og derfor gjort til en del af støbeprocessen. På den måde kunne vi helt fjerne den menneskelige faktor fra byggepladserne og dermed rodet og de mange fejl. Men indtil videre virker det ikke som om, markedet rigtig er modent til den slags.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157