23948sdkhjf

Gode takter i ny AB 18

Danske Malermestre er overvejende positive over for det ny AB-system, men der er stadig problemer, der ikke er løst, skriver direktøren her

Den nye AB 18 er som bekendt netop blevet offentliggjort og overordnet synes vi i Danske Malermestre, at det er et godt resultat, selvom vi har nogle centrale ønsker, der ikke er blevet opfyldt.

Det gælder for eksempel spørgsmålet om skader på det udførte arbejde. Det er desværre mere reglen end undtagelsen, at malerne må omgøre arbejde, fordi andre håndværkere på grund af ubetænksomhed eller ligegyldighed påfører det skader. Og udgangspunktet er fortsat, at det er malernes eget problem, selvom det jo ikke er malerne, der har entreret med de andre håndværkere til byggepladsen. Det synes vi ikke er rimeligt.

Dog er det i AB 18 blevet tydeliggjort, at bygherren kan have et ansvar ved dårlig koordinering. Det bliver spændende at se, om det får en reel betydning, for årsagen til, at der sker skader på malernes arbejde, er meget ofte, at tidsplanerne skrider, og de forskellige håndværksgrupper ender med at vade rundt mellem hinanden på byggepladsen.

Forenklet udgave
En anden uhensigtsmæssighed er reglerne om sikkerhedsstillelse, hvor der fortsat er en sikkerhedsstillelse på 2 procent fra det andet til det femte år. Det giver ikke rigtig nogen mening for malerarbejdet, hvor eventuelle problemer i praksis vil have vist sig langt tidligere, og hvor der også er et spørgsmål om levetiden på selve arbejdet. Som noget nyt er AB 18 dog blevet suppleret med en forenklet udgave, og her er sikkerhedsstillelsen er forkortet til et år. Det kan vi naturligvis kun bifalde, og for os bliver det derfor særlig spændende at se, hvor stor udbredelse den forenklede AB 18 får.

Herudover synes vi, at der er gode takter i den nye AB 18. Udbudsmaterialets tidsplan skal eksempelvis indeholde information om eventuelle væsentlige rådighedsindskrænkninger på byggepladsen, herunder hvis der skal koordineres med andre entrepriser, noget som i praksis er et stort problem for malerne. Endvidere lægges der op til en mere udførlig projektgennemgang, inden entreprisen påbegyndes, hvor bygherre, projekterende og udførende blandt andet skal opnå en fælles forståelse af projektet og sammen afdække risici og uklarheder.

Ingen kan lurepasse
Det er også meget positivt. Det betyder dog også, at de udførende får en forpligtelse til at pege på fejl og uhensigtsmæssigheder i projektet, som de bliver opmærksomme på. Gør de ikke det, risikerer de et ansvar og et tab. Man kan altså ikke lurepasse, hvis man opdager for eksempel udeladelser i forventning om, at man senere kan få honoreret ekstraregninger. Men det er et potentielt konfliktfyldt farvand, man bevæger sig ud i, for hvornår kan man gå ud fra, at de bydende burde have været opmærksomme på fejl og udeladelser.

Endelig bifalder vi, at de udførende får ret til to aconto betalinger pr. måned i stedet for en. Det vil alt andet lige lette likviditeten for entreprenørerne, dvs. hvis altså ikke det bliver et af de områder, hvor vi fremover kommer til at se de evindelige bygherrefravilgelser. Lad os i det hele taget håbe at det nye aftalesæt medfører færre fravigelser.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125