23948sdkhjf

Byggeriet ramt af tredje dødsulykke i udgravning

Den ulykke, der torsdag kostede en 62-årig dansk kloakmester livet i Maribo, har sendt et strakspåbud og instruktionspåbud i arbejdsgiver KF Entreprises retning

Tre ansatte i byggeriet er i 2018 og 2017 afgået ved døden efter at være blevet begravet i en udgravning.

Senest mistede en 62-årig kloakmester i torsdags livet i en udgravning i Maribo. Og ulykken har kastet to påbud af sig fra Arbejdstilsynet til mandens arbejdsgiver, KF Entreprise.

Det oplyser Charlotte Hougaard Juhl, tilsynschef i Arbejdstilsynet, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Dødsulykker i udgravninger

I 2017 og 2018 er der samlet sket tre ulykker i udgravninger, som har kostet medarbejdere i byggeriet livet.
3. maj 2018: En 62-årig kloakmester mister livet i en udgravning i Maribo.
3. oktober 2017: Ansat bliver begravet i en udgravning i Sorø.
18. januar 2017: Dødsulykke, da en medarbejder bliver begravet af jord i forbindelse med udgravninger til byggeri af et biogasanlæg i Vrå.

Dødsulykker samlet i byggeriet i 2018:
Arbejdsulykken i torsdags, hvor en 62-årig kloakmester mistede livet i en udgravning, er den anden i byggeriet i år, hvis man ser på alle typer dødsulykker. Tilbage i januar mistede en 56-årig mandlig medarbejder hos DS Elcobyg livet efter at have fået en betonstøbeform ned over sig.

Der er tale om et strakspåbud om, at virksomheden skal sikre, at gravearbejde kan udføres sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt i forbindelse med separering af kloak- og regnvand.

Dertil kommer et instruktionspåbud om, at de ansatte får de fornødne instruktioner i arbejdet.

Arbejdede alene
Om ulykken forklarer hun:

- Afdøde arbejdede alene, så det er uvist præcist, hvad der er sket, men det tyder på, at han stod og gravede nede i udgravningen med en skovl, da udgravningen skrider sammen og begraver ham.

Håndværkere, som arbejder på nabogrunden, undrer sig over ændringer i aktiviteten og beslutter sig for at tjekke, om manden er ok.

- Da de ikke kan finde ham, ringer de til mandens firma, hvorefter en kollega til afdøde kører ud og sammen med de andre håndværkere i fællesskab får gravet ham fri, fortæller Charlotte Hougaard Juhl.

Ikke ene tilfælde
Hun påpeger, at reglerne for udgravninger i alle de tre tilfælde med dødelig udgang i 2017 og 2018 ikke har været overholdt.

Udgravninger skal etableres, så faren for jordskred er effektivt imødegået, fortæller hun. Det kan for eksempel gøres ved, at udgravningen udføres med en passende hældning, eller ved at anvende passende afstivningsmateriel - for eksempel en gravekasse, så man sikrer, at de lodrette sider ikke kan falde sammen.

Tilsynschefen opfordrer til at tjekke reglerne på Arbejdstilsynets hjemmeside eller ringe til Arbejdstilsynets callcenter, hvis man er i tvivl.

- Det er dødsensfarligt arbejde. De tre dødsulykker taler for sig selv, siger hun.

Læs mere: Brug hellere en halv time længere og overhold alle regler

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.236