DAGENS LEDER: Et større samspil i jobindsatsen
Omkring 700.000 danskere er i dag på offentlig forsørgelse, og det har for skiftende regeringer været en løbende udfordring at målrette indsatsen, så langt flere kommer i arbejde.
En ny analyse fra Finansministeriet viser nu at de seks ugers jobrettet uddannelse for dagpengemodtagere og mentorordninger ikke har haft den store effekt. Omvendt virker praksissen med løntilskud i private virksomheder og samtaler med medarbejderne på jobcentrene.
Det kommer sikkert an på, hvem man spørger, om det virker. Ifølge fagforbundet 3F viser deres undersøgelser, at mellem 42 og 46 procent af deres ledige medlemmer kommer i job, efter de har været på et AMU-kursus eller et erhvervsuddannelseskursus som led i deres aktivering. Altså en lidt anden opfattelse end regeringen.
Det er selvfølgelig positivt, at de mange 3F’ere kommer i job. Men omvendt har der også været for mange historier om formålsløse AMU-kurser, hvor kursisterne intet fagligt har fået med sig.
Hele beskæftigelsesindsatsen bør imidlertid være et samspil mellem det offentlige og virksomhederne. Jobcentrene har et stort ansvar for at samarbejde ordentlig med virksomhederne, der omvendt også bør tage deres store del af indsatsen og ansætte flere med løntilskud eller i virksomhedspraktik.
Men det skal ske i et smidigt, ubureaukratisk system, som gør det nemt for virksomheder at deltage. Ellers holder de sig væk.