23948sdkhjf

Farvearkæologen har gravet i fortiden

Med stor forsigtighed er der blevet kradset i vægge og træværk i den villa, som arkitekt Arne Jacobsen tegnede til sig selv for 90 år siden

Nogle arkæologer graver i jorden for at blive klogere på, hvordan vores forfædre levede. Andre søger under vand efter levn, der kan vise menneskets forhold til havet gennem tiden, og atter andre søger på slagmarker efter fragmenter, der kan tegne et billede af krigshistoriske begivenheder.

Og så er der de arkæologer, der graver i bygninger. Det er farvearkæologerne, som søger oplysninger om en bygnings forskellige farver og dekorationer gennem tiden, og som ofte efterlader sig synlige spor af deres fund, så nutidens besøgende kan se, hvordan farverne i en bygning har ændret sig gennem tiden. Eller ikke har ændret sig. Nogle gange afslører farvearkæologernes arbejde nemlig, at farveholdningen gennem tiden overhovedet ikke har forandret sig.

Villaen

Arne Jacobsens hus ligger på Gotfred Rodes Vej 2 i Charlottenlund, hvor den verdensberømte arkitekt boede med sin familie fra 1929 til 1943.
Realdania By & Byg har siden 2006 ejet den kridhvide villa, som Arne Jacobsen selv tegnede i 1929.

Varieret tema over farven hvid
Det sidste er tilfældet i arkitekt Arne Jacobsens hus på Gotfred Rodes Vej 2 i Charlottenlund ved København, hvor den verdensberømte arkitekt boede med sin familie fra 1929 til 1943.

Her har en farvearkæolog efter flere dages pillearbejde med brug af små knive, vatpinde og særlige kemikalier i vægge, murværk, træværk og jern nu afsat flere synlige spor af arkæologens gravearbejde, nemlig de såkaldte "farvetrapper".

Men ikke nogen særligt farvestrålende trapper, men derimod et varieret tema over farven hvid: Flødefarvet, sandfarvet, elfenbensfarvet, æggeskalsfarvet osv.

- Undersøgelsen i Arne Jacobsen-villaen viste, at der på de pudsede vægge i begge etager var forbavsende få lag maling. Heller ikke i husets trapperum sprang farverne i øjnene. Selvom farveafdækningen viste, at trappen har været malet hele syv gange, så er det hver gang sket med en tonet hvid oliemaling, forklarer restaureringstekniker Søren Møller der har udført farveafdækningen, i en pressemeddelelse.

Havde håbet på flere farver
Kun i dagligstuen blev der fundet en lille smule farve på de pudsede vægge.

- Det ældste lag fra dengang huset blev bygget, viste sig at være en ganske lys okkerfarve, som også harmonerer fint med den vægfarve, som kan ses på et af Arne Jacobsens egne fotografier fra 1930. Efter okkerfarven er der blevet malet med en lys blågrøn farve. Begge farver var malet med mat oliemaling, siger Søren Møller.

Den erfarne restaureringstekniker lægger ikke skjul på, at han havde håbet at støde på lidt flere farver - ikke mindst fordi han for år tilbage deltog i en farvearkæologisk undersøgelse af 20 enfamiliehuse, bygget i 1930’erne.

Her viste det sig, at der under lagene af hvid maling i 15 af de 20 boliger gemte sig overraskende kulørte farvelag både inde og ude.

brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171