23948sdkhjf

Horsens-arkitekter bag nyt højspændt design

Nyt designkoncept skaber ensartet udtryk for Energinets AC-bygninger.

Energinet har haft arkitektfirmaet Rum A/S til at udvikle en designmanual, der skal sikre ensartethed og kvalitet i alle kommende AC-bygninger, der opføres af Energinet.

En AC-bygning indeholder styrings- og kontroldelen med højspændingsfelterne på en friluftsstation.

Designmanualen lægger op til, at stationerne kan udvides efter behov og uden at daglig drift, planlayout eller den arkitektoniske idé kompromitteres.

Design til udvidelse
Rum har i forbindelse med designet arbejdet med et udtryk, der understøtter bygningens funktion. Derfor er der udviklet med fokus på både økonomi og drift.

Der anvendes udelukkende materialer med stor holdbarhed og begrænsede driftsomkostninger. I facaden anvendes robuste materialer som tegl, aluminium og stål. Ligeledes er bygningernes planlayout designet med henblik på fleksibilitet, funktionalitet og arealoptimering.

- En af flere fordele ved designet er, at vi nu opererer med en teknik-del, der er forberedt for en udvidelse, når vi etablerer ekstra felter eller en ny transformer i vore stationer. Dette kræver ekstra styrefelter i vores friluftsstationer, fortæller Claus Weismann, chefingeniør hos Energinet.

Rum har primært været med på den udvendige del, mens man internt i Energinet har optimeret på det indvendige layout.

Processen frem mod det færdige design har bestået af arbejdsmøder hvor Rum og Energinet sammen har optimeret på arealbehovet og udarbejdet en simpel og funktionel areal-disponering, hvor der er skåret ind til benet og ikke anvendt mere plads end nødvendigt. Dette er en af kongstankerne i Energinets standardiserings- og forenklings- og indkøbs-program - i daglig tale SFI.

Nemt og billigt
Energinets AC-bygninger har i løbet af årene haft forskellige udtryk - i mursten, med sadeltag, med fladt tag. Formålet med den nye designmanual er at skabe en ensartet løsning, der sparer både tid og penge. 

- Der indgår for eksempel ikke betonelementer i bygningen, hvilket minimerer tidsaspektet i byggeprocessen. Samtidig forventes det, at et standardkoncept kan give en god besparelse på rådgiveromkostningen til udarbejdelse af udbudsmateriale, da rådgiveren ikke skal bruge den normale tid, da vi, med små korrektioner, kan bruge det samme udbud igen og igen, fortæller Claus Weismann.

Han forventer dog ikke, at kvadratmeterprisen på bygningerne bliver væsentligt mindre end tidligere.

- Men med det nye design, bruger vi færre kvadratmeter på det samme, siger han.

Allerede i test
Den nye designmanual fra Rum er allerede taget i brug.

- Vi bruger vores internt udviklede layout samt det ydre designkoncept i forbindelse med etableringen af de kystnære havmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord. Det er første gang, det er i spil, fortæller Claus Weismann.

Hvem, der skal levere komponenterne og bygge anlæggene vides endnu ikke.

- Vi er stadig i projekteringsfasen, men projektet sendes snart i udbud, siger Claus Weismann.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125