23948sdkhjf

Sjællandsk stationsplads har fået nyt liv

Den centrale plads i Viby Sjælland er blevet totalrenoveret med nyt grønt islæt med velvoksne asketræer og plantekasser

Viby Sjælland ved Roskilde er en by udvikling. Et nyt boligkvarter med 950 boliger ved stationen er under forberedelse som led i en ny helhedsplan for bymidten. I den forbindelsen er hele pladsen foran Viby Station blevet totalrenoveret

Pladsen har fået nyt grønt islæt med store asketræer og plantekasser.

- Der er lagt mange kræfter i projektets grønne elementer og især nedgravningen af de specielle kassetter pladsens træer er placeret i. De kan indeholde store mængder vand, der siver ned i kasserne gennem pladsens nye, permeable sten. Dermed er udledning af regnvand minimeret, og i stedet ledes pladsens regnvand til træerne i stedet for i kloakken, siger driftschef Tobias Røndbjerg fra Anlægsgartner Gottlieb A/S, der har udført totalrenoveringen.

Fokus på tilgængelighed
Den cirka 400 kvm store plads er i det 2,8 mio. kroner dyre projekt belagt med specialstøbte, vandgennemstrømmelige sten med stort fokus på tilgængelighed for dårligt gående og svagtseenede.

- Fliserne er såkaldt taktilfliser med en overflade, der gør, at svagtseende ikke er i tvivl om, at de befinder sig på pladsen, mens ledelinjer viser vej til de centrale bygninger i området som stationen og indkøbscenteret, fortæller Tobias Røndbjerg i en pressemeddelelse.

Renoveringen
Renoveringen af Viby Stationsplads er gennemført i hovedentreprise af Anlægsgartner Gottlieb A/S med Roskilde Kommune som bygherre, Andersen og Grønlund som rådgivende ingeniør og Schønherr Landskabsarkitekter som arkitekt.
Projektet har kostet 2,8 mio. kroner.

Asketræer er tilbage
Asketræer i Danmark har de seneste år været ramt af askesyge, er de stort set forsvundet fra bybilledet, hvor de ellers har været fremtrædende.

Men nu er de vendt tilbage på Viby Stationsplads.

- Man har ikke brugt dem i 10 år i landskabssammenhæng, men de nye plantekassetter med masser af plads til rodnet giver store træer som asketræet de optimale vækstbetingelser, og vi er stolte over at give et så tradtionsrigt træ i det danske bymiljø et comeback, siger Tobias Røndbjerg.

Som led i helhedsplanen for forskønnelse af bymidten i Viby Sjælland er torvet blevet forskønnet, og der oprettes et helt nyt, centralt boligkvarter med 950 boliger lige ved stationspladsen.

På længere sigt er der planer om yderligere alment boligbyggeri i bymidten, når den nye lokalplan er vedtaget i 2018.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189