23948sdkhjf

Danske arkitekter forvandler legendarisk havneområde

i Gdansk skal 400.000 kvadratmeter værftsarealer bringes sikkert ind i fremtiden

Navnet Gdansk har for mange, der kan huske de tidlige 1980’ere, en nærmest mytisk klang. Den polske havneby ved udløbet af floden Wisla var i slutningen af 70’erne og begyndelsen af 80’erne arnestedet for de strejker blandt værftsarbejderne, der førte til dannelsen af den første fri fagforening i Østblokken, Solidaritet. Elektrikeren Lech Walesa, den senere præsident og Nobelpris-vinder, tog i Gdansk de skridt, som skulle afslutte det kommunistiske jerngreb.

Nu vender de danske arkitekter Henning Larsen Architects (HLA) tilbage til de havneområder og skibsværfter, der dannede rammen om nogle af de mest dramatiske begivenheder under den kolde krig.

Skal udvikle 400.000 kvm
Arkitekterne har netop fået ansvaret for at bringe ikke mindre end 400.000 kvm værftsarealer sikkert ind i fremtiden, uden at de mister hverken patos eller sjæl.

Og designerne skal ikke kun være tro mod den nyere historie. Gdansk er en by, der kan spore sine rødder tilbage til 1200-tallet og de kejserlige skibsværfter blev bygget allerede i 1844.

Der bliver derfor brug for alle de erfaringer, som den danske tegnestue gennem årene har høstet med at forvandle udslidte industriområder til nye attraktive byområder, komplet med opholdsteder, klimasikring, nye boliger, cafeer, restauranter og noget for de kulturinteresserede.

Bedre tider for blød trafik
Senest har HLA vundet tilsvarende forvandlingsprojekter i Belfast, Nordirland, og i Belgiske Bruxelles, som du kan læse mere om i Licitationens rådgivermagasin Arkbyg på fredag.

Det polske projekt er noget, som arkitekt og projektansvarlig partner Jacob Kurek ser meget frem til:

- De offentlige pladser omkring disse gamle industrikæmper er nøglen til succes. Vi ved fra tidligere projekter hvor vigtigt det er at gøre områderne attraktive for gående og cyklister; fra København ved vi, hvordan en reduceret biltrafik i indre by og på havnen skaber mere livskvalitet, siger han på henninglarsen.com.

Gdansk-planen er forankeret i tre nye byrum, nemlig en plads, en park og havnefronten. Den første ligger ved den berømte Sala BHP-bygning, hvor Gdansk-aftalen blev underskrevet i 1980, efter strejker og militær undtagelsestilstand, og som betød sejr for Solidaritet.

Planerne om at renovere og revitalisere skibsværftet sker i samarbejde med A2P2 Architecture and Planning samt BBGK architekci.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141