23948sdkhjf

Lad os få flere kvinder i byggeriet

Kvinderne er en naturlig del af malerfaget, og vil tilsvarende kunne berige de andre byggefag, mener dagens debattør

I anledning af kvindernes kampdag 8. marts var den lave andel af kvinder i byggeriet atter i fokus. Overordnet er andelen af kvinder i byggeriet omkring 10 procent, men i enkelte fag er den langt lavere. Eksempelvis i elfaget, murerfaget, vvs-faget og træfagene, hvor andelen af kvinder udgjorde 1-2 procent af samtlige i elever under uddannelse i 2014.

I malerfaget har vi dog i mange år haft en lagt højere andel af kvinder. I 2014 udgjorde kvinderne 46 procent af alle under uddannelse inden for malerfaget og enkelte år har andelen været over 50 procent. Det er en udvikling, der har været i gang siden starten af 80’erne, og som måske blev sat i gang af 70’ernes og de tidligere 80’eres store arbejde med at få styr på arbejdsmiljøet i malerfaget. Men hvorfor genfinder man ikke samme udvikling i de andre byggefag?

Kønsroller og skepsis
Mange vil fremføre det synspunkt, at det er kvindernes fysiske begrænsninger, der er forklaringen på denne forskel, men det er efter min mening for letkøbt. For det første er malerfaget faktisk ganske krævende fysisk, og for det andet er det svært at se at eksempelvis el- og vvs-faget skulle være særlig fysisk krævende i forhold til malerfaget. Desuden er der efterhånden udviklet en lang række hjælpemidler, der gør arbejdet fysisk lettere i byggeriet.

Den væsentligste forklaring på de manglende kvinder i byggebranche er nok det gode, gamle kønsrollemønster. Kvinderne vælger at blive sygeplejersker, SOSU-assistenter, pædagoger og folkeskolelærere mens mændene vælger at blive bygningsarbejdere, chauffører og ingeniører. Men det er også andre ting, der gør det vanskeligt at ændre situationen.

En analyse fra SFI - Det Nationale forskningscenter for velfærd pegede i 2011 på, at kvinder i de mandsdominerede byggefag mødes med en udpræget skepsis fra deres mandlige kolleger. Den vælger de så at håndtere ved f.eks. at overpræstere og tilegne sig en mandig adfærd, eller også vælger de simpelthen at forlade faget igen. Analysen viste f.eks. at der var langt større uddannelsesfrafald blandt kvindelige murerelever (30 procent) end blandt mandlige (6 procent).

Kvinder som svende
I malerfaget har vi helt sikkert haft samme udfordring i starten, men pigerne er i dag så naturlig en del af faget, at de ikke mødes med samme skepsis. I hvert fald ikke så længe, de optræder som malersvende. I det øjeblik de påtager sig ledende stillinger er det desværre min opfattelse at de fortsat har udfordringer, i hvert fald når de mødes med andre, mandsdominerede faggrupper til byggemøder.

Så der er ingen vej uden om end at begynde at arbejde med disse gammeldags og helt forkerte holdninger. Vi ville ikke undvære kvinderne i malerfaget, og jeg er helt sikker på, at de også vil kunne berige de andre byggefag. Jeg kan på ingen måde se, hvorfor det ikke skulle være tilfældet.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094