Øget fokus på kemikalier i byggeriet

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Dansk Byggecentre har udviklet værktøjer der øger informationen om kemikalier i varerne

De danske byggecentre kom i pressens søgelys i januar 2017, efter at Forbrugerrådet Tænk Kemi i en undersøgelse konstaterede, at de ikke altid overholdt deres informationspligt i henhold til EU’s kemikalieregulering omkring særligt problematiske stoffer.

Så blev arbejdshandskerne taget på, og nu er der udviklet en vejledning og webværktøj, som kan hjælpe alle brancher med at overholde deres informationspligt.

Brancheforeningen Danske Byggecentre startede med at indgå et Partnerskab med Dansk Erhverv, Dansk Industri og Miljøstyrelsen med det formål at udbrede kendskabet hos byggecentrene og blandt deres leverandører til pligten om at videregive information om særligt problematiske stoffer i artikler i henhold til REACH artikel 33.

Bedst mulige værktøjer
I løbet af 2017 har Danske Byggecentre sammen med Partnerskabet arbejdet aktivt på at udvikle brugbare værktøjer, der gør det nemmere at overholde REACH artikel 33.

Det har været vigtigt, at værktøjerne både kan bruges af byggecentrene, og at de med fordel også kan videreføres til andre brancher, som står med de samme udfordringer som byggecentrene.

Byggecentrerne har spillet en aktiv rolle i tilblivelsen af disse værktøjer. Deres gode input, krav og ønsker samt deres konstruktive feedback har givet partnerskabet gode arbejdsvilkår til at udvikle de bedst mulige værktøjer.

- Det er selvfølgelig aldrig sjovt at få at vide, at ens branche har udfordringer med at overholde gældende regler, men så er det til gengæld utroligt positivt, at alle har været klar til at tage arbejdshandskerne på og gøre noget aktivt for at overholde reglerne i fremtiden, fastslår Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre.

Ifølge Reach artikel 33 i EU’s kemikalieregulering skal virksomheder være i stand til at informere deres kunder, hvis en vare indeholder mere end 0,1 vægt procent af et kemisk stof fra den såkaldte kandidatliste. Kandidatlisten er en liste over kemiske stoffer, som er særligt problematiske for menneskers sundhed eller miljøet. Informationspligten gælder både for varer, der er produceret i EU, og for varer, der er importeret fra et land uden for EU.

Det er værd at bemærke, at kandidatlistestofferne stadig er lovlige i mange varer, men det er stoffer, der er i myndighedernes søgelys. For mange virksomheder giver reglerne en række udfordringer. Det kan være svært at gennemskue, hvilke varer reglerne gælder for, hvordan man indsamler oplysninger fra sine leverandører, og ikke mindst hvordan man bærer sig ad med at kontrollere oplysningerne.

Vejledning og webværktøj
Partnerskabet har nu udgivet en ny vejledning, der giver et overblik over reglerne og gode råd til, hvordan man som forhandler kan finde ud af, om ens varer indeholder kandidatlistestoffer.

Derudover er der udviklet en ny hjemmeside, der giver eksempler på kandidatlistestoffer i artikler og adgang til databaser med eksempler på kandidatlistestoffer i udvalgte materialer.

- Det er utrolig vigtigt, at vi nu har færdiggjort både vejledningen og webværktøj. Det kan være en jungle for forhandlerne at navigere rundt i reglerne, men disse værktøjer vil hjælpe, ikke bare byggecentrene, men alle brancher med at overholde EU’s kemikalieregulering i fremtiden, siger Palle Thomsen.

Der kan læses mere på miljøstyrelsens hjemmeside. Her kan vejledningen hentes, samt skabeloner man som forhandler kan bruge for at ensarte krav til ens leverandører angående kandidatlistestoffer.
tøtte

Skal være til gavn for hele værdikæden

Vejledningen fra Partnerskabet handler om de krav som EU’s kemikalielovgivning stiller til information om særligt problematiske kemiske stoffer i artikler (REACH artikel 33). Vejledningen er udgivet af Miljøstyrelsen, Brancheforeningen Danske Byggecentre, Dansk Erhverv og Dansk Industri som led i et særligt Partnerskab om artikel 33 pligten for byggecentre og deres leverandører. Selvom vejledningen er udviklet til byggecentre, kan den anvendes af alle artikelleverandører, indkøbere og forhandlere.

Begrebet ”Artikler” er REACH-sprog for en lang række varer som f.eks. elektronik, møbler, køkkengrej, legetøj, tøj, sko, biler, cykler og emballager. Hvis de artikler, som din virksomhed sælger, indeholder kemiske stoffer fra den såkaldte kandidatliste, så har du pligt til at informere forhandlere og professionelle brugere om det, når du leverer artiklerne, mens forbrugere kun skal informeres, hvis de spørger.

Kandidatlistestofferne er stadig lovlige i mange varer, men stofferne er i myndighedernes søgelys, fordi de anses for at være særlig problematiske for menneskers sundhed eller miljøet.

Vejledningen er tænkt som en hjælp til at sikre, at fyldestgørende og korrekte oplysninger om kandidatlistestoffer i artikler indsamles og videregives i hele værdikæden.

Samtidig gør informationen det lettere for både professionelle brugere og forbrugerne at fravælge produkter, der indeholder stoffer, som er særlig problematiske for menneskers sundhed eller miljøet.Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kommunaldirektør erkender lovbrud i Vinge-sag

Velux-ejer slår igen rekorden

Nu skyder Psykiatrien op i Gødstrup

Ejerlederne bliver en del af SMVdanmark

Nordea-bevilling skal lokke flere unge til erhvervsskolerne

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

Niels Bohr Bygningen forsinkes - igen

Det store universitetsbyggeri i København er oppe på en samlet forsinkelse på cirka to og et halvt år

Plus

Tendens: Topledere skal markere sig i den offentlige debat

Plus

Nye byggeopgaver på vej

130.000 kvm erhverv ved Bella Center

Poul Sejr Nielsen styrker forretningen med opkøb

DAGENS LEDER: Danmark mangler seriøst regnekraft

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

1

Milliarder kan hentes i bedre effektivitet på byggepladsen

Mangel på ledelse og kommunikation på byggepladsen giver et stort spild

Et teater som en butterfly

Nyt om navne

Plus

Portræt
Ny arkitektdirektør har været forelsket i faget siden niende klasse

En samfundsbærende kilde til livskvalitet over hele landet. Arkitektforeningens nye direktør Lars Autrup vil kæmpe for, at arkitektens arbejde bliver mødt med dens retmæssige anerkendelse

Østjysk entreprenør fuldbyrder generationsskifte

Plus

Akut ingeniørmangel kræver forstærkning fra øst

Udlandet kan være en del af løsningen på akut ingeniørmangel, mener Morten Munk fra virksomheden Mafcon, der kobler dansk erhvervsliv med højtuddannede fra Ukraine og Hviderusland

Plus

HMJ-Design: Fra materialeleverandør til zoo-designer

Danskdesignede zoologiske haver til internationale kunder bliver fintegnet og beregnet af ingeniører i Østeuropa

Plus

Scandi Byg vender rekordunderskud til plus

Landets største producent af præfabrikerede modulbyggerier skal vælge mellem to forskellige taler efter et 2017-regnskab, hvor virksomheden atter tjener penge

Nyt om navne

Debat
Lad det komme an på en prøve

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Femern tav om advokatadvarsel før milliardkontrakter

DAGENS LEDER: Nemt at være Femern-bagklog

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

DAGENS LEDER: Kreative producenter er byggeriets styrke

Nyt om navne

Rådgivning er en vigtig vare

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Ny teknik skal skabe høje træhuse

DAGENS LEDER: Glansen går af værdikæden

Hvorfor står håndværkere bare og glor?

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fake news udhuler de sociale mediers troværdighed

DC-Supply A/S leverer nyt stort projekt på Grønland

Få flere varme leads ud af jeres deltagelse på fagmesser

Bæredygtige installationsgulve med uanede muligheder

Når byggegiganterne mingler

Større byggeprojekter har stor gavn af at etablere en Camp

Vi har leveret endnu en Erikkila traverskran med radiostyret eltalje – denne gang til GRAINAS A/S

En portion asfalttromler til Arkil Asfalt

Vurdering af spændingskvalitet - afholdelsesgaranti

Gode råd til at undgå indbrud i påsken

Invitation til konference: Finansierede energiprojekter i industrien

Montør eller planlægger? Sådan får du varer på en time!

HF styrker kabelafdelingen

Marius Sønderby er ansat som salgsingeniør hos Titech Electric A/S

Daniel er udlært elektriker hos EL:CON i Middelfart

Starlock - smart og hurtig montageløsning.

Akvakulturkonference d. 6. april hos Grundfos i Bjerringbro

Slangetæmmer

Du kan godt glæde dig: Kom til H-dage hos Carl Ras i næste uge!

Building Green-debat sætter ingeniørfaget i spil

TROX Roadshow

Lær Revit Architecture trin for trin - deltag på 4-dages grundkursus fra d....

Ses vi på TechniShow?

Spændende messe for byggeriet

HF udvider kundeservice

Send til en kollega

0.281