23948sdkhjf

Øget fokus på kemikalier i byggeriet

Dansk Byggecentre har udviklet værktøjer der øger informationen om kemikalier i varerne

De danske byggecentre kom i pressens søgelys i januar 2017, efter at Forbrugerrådet Tænk Kemi i en undersøgelse konstaterede, at de ikke altid overholdt deres informationspligt i henhold til EU’s kemikalieregulering omkring særligt problematiske stoffer.

Så blev arbejdshandskerne taget på, og nu er der udviklet en vejledning og webværktøj, som kan hjælpe alle brancher med at overholde deres informationspligt.

Brancheforeningen Danske Byggecentre startede med at indgå et Partnerskab med Dansk Erhverv, Dansk Industri og Miljøstyrelsen med det formål at udbrede kendskabet hos byggecentrene og blandt deres leverandører til pligten om at videregive information om særligt problematiske stoffer i artikler i henhold til REACH artikel 33.

Bedst mulige værktøjer
I løbet af 2017 har Danske Byggecentre sammen med Partnerskabet arbejdet aktivt på at udvikle brugbare værktøjer, der gør det nemmere at overholde REACH artikel 33.

Det har været vigtigt, at værktøjerne både kan bruges af byggecentrene, og at de med fordel også kan videreføres til andre brancher, som står med de samme udfordringer som byggecentrene.

Byggecentrerne har spillet en aktiv rolle i tilblivelsen af disse værktøjer. Deres gode input, krav og ønsker samt deres konstruktive feedback har givet partnerskabet gode arbejdsvilkår til at udvikle de bedst mulige værktøjer.

- Det er selvfølgelig aldrig sjovt at få at vide, at ens branche har udfordringer med at overholde gældende regler, men så er det til gengæld utroligt positivt, at alle har været klar til at tage arbejdshandskerne på og gøre noget aktivt for at overholde reglerne i fremtiden, fastslår Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre.

Ifølge Reach artikel 33 i EU’s kemikalieregulering skal virksomheder være i stand til at informere deres kunder, hvis en vare indeholder mere end 0,1 vægt procent af et kemisk stof fra den såkaldte kandidatliste. Kandidatlisten er en liste over kemiske stoffer, som er særligt problematiske for menneskers sundhed eller miljøet. Informationspligten gælder både for varer, der er produceret i EU, og for varer, der er importeret fra et land uden for EU.

Det er værd at bemærke, at kandidatlistestofferne stadig er lovlige i mange varer, men det er stoffer, der er i myndighedernes søgelys. For mange virksomheder giver reglerne en række udfordringer. Det kan være svært at gennemskue, hvilke varer reglerne gælder for, hvordan man indsamler oplysninger fra sine leverandører, og ikke mindst hvordan man bærer sig ad med at kontrollere oplysningerne.

Vejledning og webværktøj
Partnerskabet har nu udgivet en ny vejledning, der giver et overblik over reglerne og gode råd til, hvordan man som forhandler kan finde ud af, om ens varer indeholder kandidatlistestoffer.

Derudover er der udviklet en ny hjemmeside, der giver eksempler på kandidatlistestoffer i artikler og adgang til databaser med eksempler på kandidatlistestoffer i udvalgte materialer.

- Det er utrolig vigtigt, at vi nu har færdiggjort både vejledningen og webværktøj. Det kan være en jungle for forhandlerne at navigere rundt i reglerne, men disse værktøjer vil hjælpe, ikke bare byggecentrene, men alle brancher med at overholde EU’s kemikalieregulering i fremtiden, siger Palle Thomsen.

Der kan læses mere på miljøstyrelsens hjemmeside. Her kan vejledningen hentes, samt skabeloner man som forhandler kan bruge for at ensarte krav til ens leverandører angående kandidatlistestoffer.
tøtte

Skal være til gavn for hele værdikæden

Vejledningen fra Partnerskabet handler om de krav som EU’s kemikalielovgivning stiller til information om særligt problematiske kemiske stoffer i artikler (REACH artikel 33). Vejledningen er udgivet af Miljøstyrelsen, Brancheforeningen Danske Byggecentre, Dansk Erhverv og Dansk Industri som led i et særligt Partnerskab om artikel 33 pligten for byggecentre og deres leverandører. Selvom vejledningen er udviklet til byggecentre, kan den anvendes af alle artikelleverandører, indkøbere og forhandlere.

Begrebet ”Artikler” er REACH-sprog for en lang række varer som f.eks. elektronik, møbler, køkkengrej, legetøj, tøj, sko, biler, cykler og emballager. Hvis de artikler, som din virksomhed sælger, indeholder kemiske stoffer fra den såkaldte kandidatliste, så har du pligt til at informere forhandlere og professionelle brugere om det, når du leverer artiklerne, mens forbrugere kun skal informeres, hvis de spørger.

Kandidatlistestofferne er stadig lovlige i mange varer, men stofferne er i myndighedernes søgelys, fordi de anses for at være særlig problematiske for menneskers sundhed eller miljøet.

Vejledningen er tænkt som en hjælp til at sikre, at fyldestgørende og korrekte oplysninger om kandidatlistestoffer i artikler indsamles og videregives i hele værdikæden.

Samtidig gør informationen det lettere for både professionelle brugere og forbrugerne at fravælge produkter, der indeholder stoffer, som er særlig problematiske for menneskers sundhed eller miljøet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125