Regeringen vil rive ghettoer ned

I 2030 skal der ikke længere være ghettoområder i Danmark, mener VLAK-regeringen, der vil sætte et tocifret milliardbeløb af til både nedrivning og renovering

De danske ghettoområder skal udsættes for gennemgribende fysiske forandringer og det skal være muligt helt at afvikle de mest udsatte boligområder.

Det er et af hovedelementerne i regeringens stort anlagte ghettopakke, der blev præsenteret af hele otte ministre i Mjølnerparken på Nørrebro i København.- Ghettoerne skal væk og regeringen vil derfor helt afvikle belastede boligområder, slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast under pressemødet.

Til den fysiske forbedring af ghettoområderne vil regeringen i en kommende boligaftale målrette 12 mia. kroner - ud af den samlede ramme på 21 mia. kroner - til nedrivning og omdannelse af udsatte boligområder i perioden 2019-2026.

Målet med planen er, at der ikke skal være ghettoer i Danmark i 2030.

Åbne områder
Omdannelsen af ghettoområderne skal blandt andet ske gennem et øget salg af almene boliger. Det giver mulighed for, at private investorer og boligejere med nye boligformer kan være med til at ændre beboersammensætningen i området. Det skal enten ske ved, at private investorer køber en del af de nuværende almene boliger eller ved at bygge nye private boliger i ghettoområderne. Desuden skal målrettet nedrivning være med til at omdanne og åbne ghettoområderne i forhold til det omkringliggende samfund. Til det formål vil regeringen øremærke midler til renovering, nedrivning og infrastrukturændringer til en ekstraordinær indsats i de udsatte boligområder med førsteprioritet for ghettoområderne. Derudover skal der øremærkes midler til renovering af boliger, der planlægges solgt.

Betalelige boliger
Regeringens planer om, at rive boligblokke ned eller tvangsopløse boligforeninger, er en håbløs tilgang til udsatte boligområder, mener Ninna Hedeager Olsen (EL) teknik- og miljøborgmester i København.

- Vi mangler tusindvis af billige boliger i hovedstaden, og så vil regeringen rive velfungerende lejligheder ned eller ligefrem opløse boligområder og gøre dem private. Det får vi ikke flere betalelige boliger af. Udspillet viser med al tydelighed, at regeringen kun kigger på tal og statistikker i stedet for at tage udgangspunkt i de mennesker, der bor her, siger hun i en pressemeddelelse.

Teknik- og miljøborgmesteren kalder det "komplet urealistisk at føre nedrivningerne ud i livet" og peger på, at kommunen ifølge Boligministeriets seneste ghettoliste skal finde boliger til mere end 11.000 københavnere, hvis statsministeren sender bulldozerne ind i Tingbjerg, Mjølnerparken, Bispeparken og Gadelandet. Til sammenligning havde kommunen under 1500 boliger til sin rådighed sidste år, og dermed går regnestykket på ingen måde op.

Renovering virker
Adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen af regeringen i planen afsætter penge til renovering og nedrivning.

- Vi ved, at det fysiske betyder meget og at en omfattende renovering godt løfte et helt område. Derfor er det godt, at det indgår som en væsentlig del af ghettopakken, siger han og bruger et eksempel fra Gyldenrisparken på Amager i København.

Gyldenrisparken blev bygget i 1964, men gennemgik en større renovering fra 2006 til 2014. Det har blandt andet betydet, at mange flere 1-5-årige børn går i daginstitution, en større andel af de unge mellem 15-17 år fortsætter på ungdomsuddannelse, flere er i arbejde, og ledigheden er faldet samt af den gennemsnitlige indkomst er steget.

Dansk Byggeri opfordrer derfor Folketinget til også at prioritere renovering af boliger, institutioner og udenomsarealer i de socialt belastede områder højt.

Regeringen foreslår også, at ghettoområder, der har stået på ghettolisten i de seneste fire år, inden for 6 måneder indsende en udviklingsplan, som viser en konkret vej til at nedbringe andelen af almene familieboliger i området til højst 40 procent. Det omfatter aktuelt 16 ghettoområder.

Udviklingsplanen skal godkendes af Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Det foreslår regeringen

Fysisk nedrivning og omdannelse af udsatte boligområder:
Fysisk forandrede boligområder
Nye muligheder for fuld afvikling af de mest udsatte ghettoområder
Adgang til at opsige lejere ved salg af almene boliger i udsatte boligområder
At øremærke midler til renovering, nedrivning og infrastrukturændringer til en ekstraordinær indsats i de udsatte boligområder med førsteprioritet for ghettoområderne
At øremærke midler til renovering af boliger, der planlægges solgt
For de hårdeste ghettoområder, der har stået på ghettolisten de seneste fire år, vil det være en betingelse for støtte fra Landsbyggefonden, at det er målet for områdets helhedsplan, at andelen af almene familieboliger nedbringes til højst 40 procent inden 2030
At øge incitamentet til salg af almene familieboliger, grunde og byggeret i de udsatte boligområder, herunder gennem frafald af tillægskøbesum samt mulighed for bredere anvendelse af provenu fra salg
Kilde: ”Ét Danmark uden parallelsamfund - Ingen ghettoer i 2030”

Sjette ghettoudspil siden 1994

Her er de tidligere planer:
1994: Ghettopakke -den S-ledede regering fremlagde en ghettopakke med 30 initiativer, der skulle hjælpe socialt belastede boligområder.
2000: Handlingsplan mod ghettoisering - SR-regeringen forstærkede indsatsen ”for at undgå yderligere ghettoisering og forslumring”.
2004: Strategi mod ghettoisering - med aftalen introducerede VK-regeringen blandt andet en model for anvisning af almene boliger, der gav kommuner mulighed for at afvise kontanthjælpsmodtagere, hvis det øger belastningen af boligafdelingen.
2010: Ghettoplan - VK-regeringens anden ghettopakke indeholdt 32 initiativer. Blandt andet ”strategisk nedrivning af boligblokke”, stop for anvisning af flygtninge til ghettoer og mulighed for at give ressourcestærke beboere fortrinsret.
2013: ”Udsatte boligområder - de næste skridt” - SRSF-regeringens ghettopakke gav blandt andet boligorganisationerne bedre muligheder for at skride ind over for lejere, som chikanerer naboer.
Kilder: Regeringen.dk, Ritzau, BerlingskeHold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Byggefesten er foreløbig kun en boligfest

Samlet set er byggeaktiviteten kun den halve af, hvad den var i perioden op til finanskrisen, og problemet kan blive de dyre boliger, især i København, mener ekspert

Minister vil skrotte iværksætterselskaber

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Bankerne har holdt sig tilbage denne gang

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv
Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Bankerne væltede korthuset

Ejendomsudvikler Ib Henrik Rønje ser store forskelle, når han sammenligner finanskrisen med situationen i dag

Plus

Der kæmpes om den udenlandske arbejdskraft

Plus

Mennesket bag arbejdskraften

I diskussionen om rekruttering af arbejdskraft fra Sydeuropa glemmer vi ofte, at det handler om mennesker

Nytænkning i byggebranchen

Pihl-konsortium bliver del af milliardprojekt

Smart og æstetisk dørkontrol på hotellet

Nu går starten til Hillerøds kæmpeprojekt

Første etape med 89 boliger går i jorden i oktober

LTECH sørger for det gode indeklima

Ny totalentreprise: Carlsberg klar til endnu et højhus

Seniorer får livsstilsboliger i ny Køge-bydel

Grundstenen er lagt til boligbyggeriet Skibet, som nu opføres med Enemærke & Petersen som entreprenør

Plus

MgO-sag bør give entreprenører grå hår

Udfaldet af den anden MgO-sag lægger op til, at entreprenører i højere grad kan stilles ansvarlige for brugen af det fugtsugende materiale

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Rapport: Der bliver brug for 210.000 mand til offentlige projekter

Plus

Partier er enige om asbesttiltag

Fremover skal det være mere klart, hvilke roller og pligter byggeriets parter har i forhold til asbest

MT Højgaard nedjusterer: Ramt af MGO-dom

Nordjysk entreprenør vinder totalentreprise i Vinge

17.300 kvadratmeter nybyggeri skal huse samlinger fra Det Kongelige Bibliotek og Nationalmuseet

NCC bygger i trafikalt knudepunkt

Et byggeri på Budolfi Plads skrider planmæssigt frem på trods af, at byggepladsen ligger på et af de mest travle trafikknudepunkter i byen med en kompliceret logistik

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Hver dag er ny under overfladen

Island efterspørger danske vinduer i stor stil

Plus

Håndværkermangel: Mere ansvar ud til kommunerne

Med erhvervsudspillet vil regeringen forpligte landets kommuner til at sætte mål for hvor mange unge, der skal søge ind på en erhvervsuddannelse

Plus

Minister stoler på styrelse i sag om fagentreprise-stop

Bygningsstyrelsen har forsikret transport-, bygnings- og boligministeren om, at udbudsloven bliver overholdt, når ny strategi træder i kraft

Plus

Gammelt jysk byggefirma starter forfra

En rekonstruktion med en erfaren leder som medejer, skal igen sætte det 112-årige Koldingfirma, Kjæhr & Trillingsgaard, på landkortet

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Topchefer: Krisen gav geografiske forskydninger - men også muligheder

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Byggeriet byder konkurrence fra udlandet velkommen

Verdens højeste trætårn bliver endnu højere

Skagen får ny bydel med 85 boliger

Ny topchef i Bang & Beenfeldt

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

SMV Danmark: Tiltag kan være i strid med udbudsloven

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Små byggefirmaer kritiserer styrelse

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Bonavas danske chef stopper

Aktivt kul renser pesticiderne ud af drikkevandet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Alt om BR18 samlet i ny SBi-anvisning

Slip for besværet med flere leverandører til ventilationsløsninger - MultiAir sørger for alt

Ny afdelingschef service Odense

Oplev masser live demo af entreprenørmateriel samt svejse- og skæreudstyr

Besøg vores nye hjemmeside

Godt indeklima giver økonomisk gevinst

Endnu en ERIKKILA SPARTAN traverskran er leveret til en kunde

Projektering af transformerstationer 10-20/0,4 kV

Håndtering af brandsager

Titan Semi-Pro Control Max HEA

Westrup A/S i Slagelse har fået forvandlet lagerplads til stort modulopbygget værkførerkontor

Læs Dansk VVS 8

Skal du nå at tage et suppleringskursus inden for arbejdsmiljø i 2018?

Lille maskine stor effekt

Uhing EasyLock ® - Manicus Teknik

EUs afhængighed af russisk gas skaber bekymring

Grindex-serien: Farvel til Proline pumperne

Kursus: IATF 16949:2016 Specialist (dansk)

Visioner og vækstpotentiale lokkede investorerne til

1. spadestik på Lystoftegård

- Kom ind i kampen tøser og bliv håndværker!

Nibra H10 på Hotel Europa

Hejs af ventilation i Vejle Midtpunkt

VELUX Collection åbner i Østbirk

Intelligente trafiksystemer på ITS World Congress i Bella Center

Send til en kollega

0.297