23948sdkhjf

Forsøg med nyt byggetilsyn fortsætter

Ny forsøgsordning med tilsyn på byggepladser har været så stor en succes efter tre måneder, at den er blevet forlænget. Både arbejdsgivere og lønmodtagere er positive

En ny type byggepladstilsyn får forlænget levetiden.

Den 1. november sidste år trådte en ny forsøgsordning med byggepladstilsyn i kraft. Ordningen var planlagt til at fortsætte til 1.april 2018, men de foreløbige resultater er så gode, at det fra politisk side er blevet besluttet at forlænge forsøgsperioden.

I første halvår af 2017 - da den tidligere tilsynsmetode gjaldt - fandt Arbejdstilsynet således arbejdsmiljøproblemer hos 13 procent af de virksomheder, der blev besøgt. Efter Arbejdstilsynet havde besøgt 490 bygge- og anlægsvirksomheder med den nye forsøgsordning, var der givet påbud til 45 procent af virksomhederne, ifølge beskæftigelsesministeriet.

- Stigningen hænger formentlig sammen med, at man tidligere fokuserede på én virksomhed. Nu har man et bredere perspektiv på alle aktører på byggepladsen. Derfor bliver der delt flere påbud ud nu for et forhold, der tidligere kun havde ramt virksomheden, der var underlagt opmærksomhed fra Arbejdstilsynet, siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen fra Dansk Byggeri til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Flere uanmeldte besøg
Netop det bredere perspektiv får ros fra organisationen.

- Vi er overordnet positive omkring de nye byggepladstilsyn. Der er mange forskellige aktører på en byggeplads, og det tager Arbejdstilsynet nu i højere grad højde for. Vi er glade for, at det også gælder bygherrerne, som har det overordnede ansvar, fordi det er dem, der bestiller byggeriet, siger Mette Møller Nielsen.

Den nye ordning indebærer da også, at Arbejdstilsynet i højere grad kommer uanmeldt ude på byggepladserne på baggrund af den viden, som tilsynet har fra blandt andet byggepladsanmeldelser, klager eller alvorlige ulykker.

Arbejdstilsynet afdækker samtidig arbejdsmiljøproblemer på hele byggepladsen - og ikke kun på den enkelte virksomhed. Det vil sige, at der både er fokus på de rammer, der er sat af byggeledelsen og bygherre og på arbejdsmiljøproblemer i den enkelte virksomhed.

Overser små opgaver
- Resultaterne taler for sig selv: Den nye tilsynsmetode har været den helt rigtige strategi. Tidligere blev virksomhederne på forhånd varslet om, at der ville komme et tilsyn, og der var kun fokus på den enkelte virksomheds arbejdsmiljøproblemer. Nu rykker Arbejdstilsynet uanmeldt ud og kontrollerer alle virksomhederne på byggepladsen - og det har i den grad givet pote, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Endelig går Arbejdstilsynet mere i dialog med virksomhederne, byggeledelsen og bygherren om planlægning og samarbejde for at forebygge ulykker og nedslidning. Hvis Arbejdstilsynet for eksempel konstaterer, at der på byggepladsen er en direkte risiko for de ansattes sikkerhed og sundhed, afholdes der et dialogmøde hos den ansvarlige virksomhed.

- Vi holder øje med, hvordan dialogmøderne løber af stablen, hvor mange ressourcer de kræver, og hvilken effekt de har. For det tager tid fra kontrollerne. Derfor har vi også efterspurgt, at der bliver evalueret på det i ekspertudvalgets vurdering, siger Ulrik Spannow, arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet, der varetager en række fagforbunds interesser.

Hos BAT-kartellet er man generelt positive overfor, at ordningen bliver forlænget, og Ulrik Spannow kalder det en "smartere" metode at overvåge arbejdsmiljøet på. Ud over at holde ekstra øje med dialogmøderne har BAT-kartellet en enkelt bekymring.

- Stikprøverne bliver taget på grund af erfaringer og tidligere anmeldelser, og derfor kan den komme til at favoriserer større projekter. Det er vigtigt, at man er opmærksom på også at tjekke de små opgaver ude hos private bygherrer, siger Spannow.

Kig på de projekterende
Mens Dansk Byggeri glæder sig over, at der er kommet mere fokus på bygherrens ansvar med den nye ordning, så må der ifølge organisationen også gerne komme mere fokus på de projekterende.

Når vi nu ved, at en tredjedel af arbejdsulykkerne stammer fra projekteringen og planlægningen, så håber vi, at de uanmeldte besøg også vil komme til at omfatte arkitekter, ingeniører og andre projekterende i fremtiden, siger Mette Møller Nielsen og henviser til en DTU-undersøgelse fra 2009.

Den nye tilsynsmetode fortsætter, indtil et ekspertudvalg om arbejdsmiljø senere på året afgiver sine anbefalinger til regeringen om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats. Derefter skal der tages stilling til en permanent tilsynsmodel i byggeriet.

De nye tilsyn
Frem for at tage udgangspunkt i enkelte virksomheder tager den nye tilsynsmetode udgangspunkt i byggepladserne og rammer dermed værdikæden i byggeriet mere bredt 
Uanmeldte besøg på byggepladserne vil blive mere brugt
Hvis der bliver givet reaktioner, følger Arbejdstilsynet op med et dialogmøde
Desuden vil Arbejdstilsynet bredt gå i dialog for at forebygge ulykker og nedslidning
Det nye tilsyn blev politisk besluttet sidste år og har kørt i en forsøgsperiode fra 1. november 2017. Det skulle fortsætte til 30. april 2018, men er nu forlænget til senere på året
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078