23948sdkhjf

Færre butikslokaler står tomme

Ikke mindst en stigende gå i byen-kultur herhjemme bidrager til færre ledige butikslokaler, påpeger mæglerkæde

Det er blevet lettere at udleje tomme butikslokaler. Også på de næstbedste beliggenheder.

I begyndelsen af januar lå blot 5,4 procent af landets knap 12,6 millioner kvm butikslokaler øde hen, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, der er ejendomsmæglernes fælles portal og den største platform for erhvervslokaler herhjemme.

Det er et fald på beskedne 0,3 procentpoint, men alligevel nok til, at man skal tilbage til 2011 for at findere færre ledige lokaler.

- Med 5,4 procent tomme butikker tangerer vi niveauet fra april 2017, og vi skal helt tilbage til midten af 2011 for at finde færre tomme butikslokaler. Tomgangen toppede i sidste kvartal af 2015, og siden er andelen af ledige forretningslokaler skrumpet kvartal for kvartal. I tredje og fjerde kvartal af 2017 steg tomgangen så en smule trods opsvinget, men nu følger detailhandlen tilsyneladende igen den positive tendens siden 2015, siger Mette D. Dehn, der er presseansvarlig i Ejendomstorvet.dk, i en pressemeddelelse.

Solgte ejendomme

Ejendomstorvet.dk formidlede i 2017 solgte ejendomme og indgåede lejeaftaler for en værdi over 14 mia. kroner, heraf for knap 1,2 mia. kroner inden for detailhandel.

Flere spiser ude
I øjeblikket er 1.839 lokaler til butikker og spisesteder udbudt via Ejendomstorvet.dk.

Stig Plon Kjeldsen, der er analysechef i den landsdækkende Nybolig Erhverv-kæde, mener, at detailhandlen igen følger tendensen med faldende tomgang ikke mindst som følge af langt flere spisesteder og caféer åbner rundt omkring.

- Tivoli har for eksempel åbnet sin Food Hall, og Vapiano-kæden (tysk restaturant-kæde, red.) har etableret sig i Danmark og søger lokaler. For det andet fornemmer vi, at mange iværksættere igen har lyst til at etablere sig med for eksempel cafeer, børnetøj eller møbler. Der er en vis lejerotation, så de næstbedste beliggenheder har en del udmærkede lokaler uden krav om "nøglepenge" (kontantbeløb, der betales ved overdragelse af et lejemål, red.). For det tredje ser vi i de største byer, at både danske og udenlandske kæder i et vist omfang er interesseret i at udvide; i hovedstaden og Aarhus er udviklingen underbygget af øget turisme, siger Stig Plon Kjeldsen.

Analysechefen tilføjer, at selv om nethandel har udfordret store dele af detailhandlen, så giver det stigende privatforbrug også plads til ekstra omsætning i de fysiske butikker.

Særligt i byer med befolkningsvækst registrerer Nybolig Erhverv fremgang.

Stigende priser
Ejendomstorvet.dk’s månedlige tal for lejeniveauerne bekræfter den positive tendens for detailhandlen: Ved indgangen til februar var den gennemsnitlige kvadratmeterpris for udbudte butikslokaler på landsplan 5,1 procent højere end 12 måneder tidligere - og hele 23 procent højere end for fem år siden.

Tomgangen er lavest i hovedstaden, og flere indkøbscentre har varslet udvidelser, for eksempel Amager Centret, Fisketorvet på Vesterbro og Slotsarkaderne i Hillerød.

Samtidig fik Danmark sidste år Danmark to helt nye indkøbscentre: Kronen Vanløse i København og Broen i Esbjerg.

Før finanskrisen stod under to procent af landets butikslokaler tomme. Men tomgangen blev på få år mere end tredoblet og lå på over seks procent fra 2012 og næsten fire år frem. Tomgangen nåede et højdepunkt på 6,6 procent i oktober kvartal 2015, men er siden faldet stort set uafbrudt.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093