23948sdkhjf

Solceller for millionbeløb ud af vinduet

På grund af en ændring i reglerne står en række kommuner til at skulle pille solcelleanlæg ned for millioner. Spild af skatteydernes penge, mener Tekniq

I en veritabel Molbo-manøvre risikerer 13 danske kommuner nu at skulle nedtage 27 velfungerende solcelleanlæg til en værdi af omkring 25 mio. kroner, da anlæggene ifølge Energitilsynet er ulovlige.

Det er frås med skattekronerne, mener installatørernes brancheorganisation Tekniq, der nu opfordrer til, at man hurtigt finder en løsning, der sikrer dispensation til anlæggene.

- Det betyder, at der igen er skabt usikkerhed om reglerne for opsætning og drift af solcelleanlæg, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq.

Denne gang skyldes miseren, at de kommunale solcelleanlæg ifølge en ændret teknikalitet i elforsyningsloven er blevet ulovlige. Solcelleanlæg defineres dermed som forsyningsvirksomhed, og kommunerne må ifølge loven ikke drive forsyningsvirksomhed.

Skatteydernes penge
Ændringerne i reglerne har betydet, at kommunerne skulle oprette selvstændige selskaber for de anlæg, der allerede var opført. Kommunerne må ifølge loven ikke bruge den strøm, solcellerne producerer, direkte men skal købe den - med afgifter - fra det selvstændige selskab.

- Rigtig mange kommuner og anlæg kom i klemme, da den nye tolkning af loven blev præciseret i 2013. Derfor blev der lavet en pulje på 20 megawatt, som kunne få dispensation. Problemet er, at der ikke var plads til de sidste 27 anlæg i denne pulje, siger Simon O. Rasmussen, der derfor opfordrer til, at man finder en løsning.

- Hvis ikke man giver de 27 kommunale anlæg dispensation, vil de give underskud, og så kan de lige så godt blive taget ned igen. Det til trods for at der er tale om velfungerende anlæg, som er opført korrekt og ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko. Det er lemfældig omgang med skatteydernes penge, hvis anlæggene ender med at blive taget ned, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125