23948sdkhjf

Beskæftigelsen er kun et stort byggesjak fra rekordniveau

Antallet af beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen steg med knap 700 personer alene i løbet af december.

Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen stiger fortsat. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 159.299 personer i december var beskæftiget i byggeriet, hvis arbejdsstyrke dermed er blevet 6.635 lønmodtagere større i løbet af 2017.

Det er kun 1.519 lønmodtagere fra rekordniveauet på 160.818 i 2009. Og det er især nybyggeriet af boliger, der trækker op, siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, som også kan se bekymringer ved udviklingen.

- Der er ingen tvivl om, at arbejdsmarkedet strammer til og at rekruttering af kvalificeret arbejdskraft er den største udfordring i 2018 - senest dokumenteret af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der viste, at 17 procent af byggevirksomhederne havde rekrutteret forgæves til i alt 4.825 stillinger i 2. halvår 2017.

Snublende tæt på rekord
At den stigende beskæftigelse ikke står mål med virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft bekræftes af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings database over jobopslag.

Ifølge styrelsen var der i gennemsnit 1.917 ledige stillinger inden for "Bygge og anlæg" hver dag i 4. kvartal af 2017. Det er det højeste antal siden 3. kvartal 2007, hvor der i gennemsnit var 2.131 daglige stillinger.

Og fremgangen trækkes såmænd ikke engang af Hovedstadsområdet. Med 707 stillinger i Jobnet topper Beskæftigelsesregion Midtjylland nemlig listen med det højeste antal stillinger, regionen har haft siden 2004, hvor Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering begyndte sine registreringer.

Bygge- og anlægsbranchen er ikke alene om at opleve en fremgang i beskæftigelsen. Korrigeret for sæsonudsving var der i december 2.721.000 beskæftigede lønmodtagere.

- Det er kun 1.100 fra den højeste beskæftigelse i Danmarkshistorien, og 182.000 flere end da bunden blev nået i foråret 2013. Alene i 2017 er der skabt 48.000 nye job, opsummerer Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening glæder chefkonsulent Jens Troldborg sig over, at virksomhederne nu er "snublende tæt" på en ny danmarksrekord.

Udlændinge er nødvendige
- Danske virksomheder har sjældent haft så meget brug for ekstra hænder, og det giver næsten historisk gode muligheder for at finde arbejde. Vi skal skærpe vores beskæftigelsesindsats og sørge for, at flere ledige danskere griber den mulighed, siger han og peger på, at den hjemlige arbejdsstyrke næppe alene slår til.

- Hvis beskæftigelseskurven skal fortsætte opad, bliver vi også nødt til at gøre mere for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Et flertal i Folketinget er desværre gået den anden vej og har gennem de seneste år gjort det sværere at tiltrække kvalificerede udlændinge. Hvis vi har ambitioner om at fortsætte med at udvikle beskæftigelsen og produktionen i Danmark, bliver vi nødt til at lægge den kurs om, siger han.

Samme holdning har Dansk Byggeris cheføkonom:

- Med ny beskæftigelsesrekord om hjørnet og fortsat gang i et solidt og bred funderet økonomisk opsving, er det en pseudo-diskussion, om fremgangen mest kommer den indenlandske eller udenlandske arbejdskraft til gavn. Der er plads til og brug for begge dele så langt øjet rækker, pointerer Bo Sandberg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141