23948sdkhjf

Døren er malet med okseblod

I dag kan du opleve et nænsomt restaureret helt unikt gavlhus fra 1690, hvor detaljerne hver især gemmer på en fortælling

Hoveddøren er malet med okseblod og væggene er beklædt med hollandske fliser. Men nu er der også gulvvarme og moderne komfort, så huset kan få en fremtid som udlejningshus for Arkitektforeningen.

Vi taler om Priors Hus i Søndergade i Ærøskøbing på Ærø, der oprindeligt er opført i 1690 bindingsværk.

Den kraftige hoveddør af egetræ med tunge smedejernsbeslag, slidt af tidens tand og af vind og vejr, giver ikke bare besøgende en imponerende velkomst; døren er også et levende resultat af en forbilledlig restaureringsskik. 

Priors Hus

Priors Hus er et lille byhus fra 1690 opført efter den slesvigske tradition med diele, pisel og dorns, som man gjorde på Ærø på den tid.

Borgerhuset i bindingsværk indgår i Ærøskøbings maleriske kulturmiljø og står som et vidnesbyrd om tiden, hvor det danske rige talte to hertugdømmer; et vidne om Ærøs stærke slægtsbånd med Sønderjylland.

Priors Hus er samtidig et levende udtryk for ønsket om at bevare arven fra fortiden. Da arkitekten Alexis Prior (1877-1955) købte huset i 1917 satte han nemlig alle kræfter ind på at redde så meget af det gamle hus som muligt.
Dermed indvarslede Prior en ny praksis for restaurering i Danmark; en praksis som Realdania By & Byg nu vil videreføre ved at sikre huset en bæredygtig fremtid.

En skik, som for 100 år siden blev bragt til byen af den københavnske tilflytter, arkitekt Alexis Prior, som købte huset og restaurerede det med en - for dén tid - sjælden respekt og veneration for husets originalitet.

Og derfor bevarede han naturligvis også den gamle dør, som håndværkere over 200 år tidligere havde bygget og behandlet med okseblod. En behandlingsmetode, der imprægnerede det friske egetræ, fordi der opstod en kemisk forbindelse mellem okseblodet og garvesyren i træet.

Mærk selv sjælen
I 2016 købte Realdania By & Byg det fredede og usædvanligt velbevarede hus af Arkitektforeningen for at sikre, at huset forbliver intakt og fortsat kan udgøre en stærk historisk markør i den idylliske købstad.

Med restaureringen er husets mange fine detaljer bragt for dagens lys.

Detaljer, som hver især bærer en fortælling, og som tilsammen skaber husets særdeles rige og mangfoldige sjæl.

Den 23. marts mellem 13.30 og 16.30 kan alle interesserede, som er på de kanter, opleve det unikke gavlhus, når Realdania By & Byg åbner dørene ved et åbent hus-arrangement.
Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125