23948sdkhjf

Nyt bygningsreglement retter op på regnefejl

Med BR15 energikravene blev det mindre attraktivt at bygge enfamiliehuse i letbeton. Årsagen var en fejl i tabelværdierne i et beregningsprogram, hvor varmekapaciteten angives

Tabelværdier for varmekapacitet kan lyde som en teknikalitet, men når de ikke er i kalibreret korrekt, har det konsekvenser for valg af materialer.

Netop dette var situationen for letbeton, da man i sin tid gik over til energikravene i bygningsreglementet BR 15

Resultatet var, at porebetonen blev energimæssig bedre på grund af gunstige tabelværdier for varmekapaciteten i forhold til letbeton.

Så ville man bruge letbeton, var man tvunget til at sætte for eksempel solceller op på taget for at få energiregnskabet til at gå op. Og det givere et dyrere byggeri. Det mærkede producenterne af letbeton øjeblikkeligt, for ordrerne forsvandt simpelthen.

- Vi fik henvendelser fra vore gode kunder om problemet og fik derfor lavet en uafhængig gennemgang af beregningsprogrammet bag BR15. Den viste klart, at der var en fejl i værdierne over varmekapaciteten, helt specifikt knyttet til det simple tabelopslag i SBI 213. Med den beregning i hånden tog vi så en snak med styrelsen, som fik ændret tabelværdierne, siger Lars Reimer, der er teknisk chef hos producenten af letbeton CRH Concrete, i en pressemeddelelse.

Fejlen er ved årsskiftet rettet i beregningsprogrammet BE15 i forbindelse med indførslen af det nye bygningsreglement BR18.

Det tidligere reglement, BR15, er dog stadig gældende i første halvår af 2018, mens BR18 indfases. Men det er den opdaterede version af beregningsprogrammet BE15, man skal rette sig efter.

Energi lagres forskelligt
Når varmekapaciteten har indvirkning på, hvor højt et energiforbrug man har i en bygning, skyldes det, at forskellige materialer lagrer energien forskelligt. Tunge byggematerialer som beton har en højere varmekapacitet end lettere byggematerialer.

- Det er en ofte overset fordel ved de tunge byggematerialer, at de giver et lavere energiforbrug. Flere studier viser, at man kan opnå en besparelse på op mod 15-17 procent, hvis man designer bygningen optimalt i forhold til at få maksimal effekt af betonens varmekapacitet. Og effekten kan være endnu højere, hvis man bruger termoaktive betondæk, udtaler branchedirektør for Dansk Beton Thomas Uhd i pressemeddelelsen. brahe

Fejl er rettet

Fejlen i bygningsreglementet BR 15 er ved årsskiftet rettet i beregningsprogrammet BE15 i forbindelse med indførslen af det nye bygningsreglement BR18, så man nu retter sig efter beregningsmetoderne i standarden DS/INF 418-2 og ikke den SBi-anvisning, som lå til grund for BE15.
BR15 er dog stadig gældende første halvår i 2018, mens BR18 indfases, men det er den opdaterede version af BE15, man skal rette sig efter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109