23948sdkhjf

Eksperimenter med genbrug skal skabe bedre veje

Funktionskontrakter mellem NCC og kommunerne giver mulighed for at eksperimentere med genbrugsmaterialer i vejene

Hvor meget genbrug kan man komme i asfalten, uden det går ud over belægningens kvalitet?

Netop dette spørgsmål er der mulighed for at finde i funktionskontrakter mellem kommuner og en entreprenørvirksomhed om at vedligeholde vejnettet.

Kontrakterne løber ofte over en periode på cirka 15 år. Entreprenørvirksomheden NCC gør brug af disse, og det giver NCC mulighed for at følge effekten af de anlagte forsøgsstrækninger.

- En funktionskontrakt gør, at vi løbende kan se resultaterne af vores forsøg med blandt andet genbrug i asfalten. På den måde bliver vi hele tiden klogere på, hvilke genbrugsmaterialer og mængder af genbrug, der egner sig bedst til de forskellige vejtyper og trafikale forhold. Samtidig får vi afprøvet forsøgene i den virkelige verden, siger Bjarne Bo Lund-Jensen, der er produktchef i NCC Industry, Asfalt i en pressemeddelelse.

- Det giver os en dokumenteret viden om, hvad der rent faktisk kan lade sig gøre, når vi skal udvikle flere bæredygtige asfaltprodukter til vejene, tilføjer han.

500 km i Skanderborg
Ifølge Bjarne Bo Lund-Jensen er det allermest spændende, når han og de øvrige vejeksperter får lov til at eksperimentere med op mod 100 procent genbrugsmaterialer på et lille stykke vej.

- Mulighederne er nærmest ubegrænsede, og det er det spændende ved det, siger han.

Skanderborg Kommune er en af de kommuner, som har valgt en funktionskontrakt med et fast samarbejde med NCC over en lang årrække.

Her vedligeholder NCC Industry i alt 500 km vej, hvilket giver tid og plads til eksperimenter med genbrugsmaterialer i asfalten.

Kommunen ser nemlig også gevinster ved at åbne op for forsøg på korte, aftalte vejstrækninger.

Det skyldes, at forsøgene i fremtiden kan bidrage til smartere løsninger, der gavner både miljøet, infrastrukturen og borgerne.

Optimeret slidlag
Det har blandt andet betydet, at NCC har udført et forsøg med knust beton i asfaltblandingen på et blindt stykke vej for at se, hvor høj en genbrugsprocent denne vejtype tillader.

- Vi har fået lov til at lave rigtig mange eksperimenter på de kommunale veje her i Skanderborg, både i det små og i lidt større målestok. For eksempel har vi kunnet finde frem til en ideel og optimeret slidlagsbelægning til veje med nogen trafik. Denne nye belægning vil være fin at bruge på kommunens større veje i fremtiden, udtaler Svend Erik Nielsen, salgs- og entrepriseleder i NCC Industry og ansvarlig for vedligeholdelsen af Skanderborg Kommunes vejnet og cykelstier i pressemeddelelsen.

Læs mere om: NCC
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156