23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Byggerier bør ikke blive dyrere

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Det er noget af et skridt, Bygningsstyrelsen har gang i, efter at den har bebudet, at styrelsens byggeprojekter frem over bliver udbudt uden mængder. Dermed er det nu op til de enkelte entreprenører selv at finde frem til de mængder, der skal bruges på de statslige byggerier frem for, at de var sat fra centralt hold.

Bygningsstyrelsen begrunder tiltaget med, at udbud med mængder ikke har givet den forventede økonomiske gevinst og budgetsikkerhed - uden dog at komme det nærmere. Men det kan snarere frygtes, at byggerier - som Dansk Byggeri også påpeger i dagens avis - netop bliver dyrere med tiltaget.

For entreprenørerne får nu en meromkostning i at skulle udregne mængderne til de enkelte udbud, og den kan meget vel blive løftet over på bygherren i form af dyrere tilbud. Bygningsstyrelsen kan så omvendt blot tage det billigste tilbud, men er det så nødvendigvis det, som også sikrer det bedste byggeri? Og med korrekte mængder?

Der kommer et ekstra konkurrencemoment i de statslige udbud med Bygningsstyrelsens nye tiltag, nemlig evnen til at udregne de korrekte mængder. For bygherren kan det selvfølgelig være fint nok. Men for entreprenørerne bliver tilbudsprocessen mere tidskrævende og omfangsrig. Og det er ikke nødvendigvis til det bedre.

Bygningsstyrelsen bør sikre, at de kommende udbud uden mængder fortsat sikrer statslige byggerier i høj kvalitet og til konkurrencedygtige priser. Ellers er tiltaget et stort skridt i den gale retning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14