23948sdkhjf

Lyset i København bliver "grønt"

I år udskifter Københavns Kommune den gamle belysning med LED-teknologi på 33 ejendomme. Dermed sparer kommunen 5,1 mio. kroner årligt

Det skal være slut med at have lyset tændt i klasselokalet på en højlys sommerdag og lyset skal heller ikke brænde hele natten på børnehavens blå stue.

For Københavns Ejendomme & Indkøb har netop indgået en kontrakt med entreprenøren Eltel Networks om at installere ny LED-belysning i 33 af Københavns Kommunes ejendomme med i alt 91 bygninger og et samlet areal på 137.000 kvadratmeter.

- Udskiftningen er en del af kommunens 2025-plan, som betyder, at vi skal være CO2-neutrale i 2025. Udbuddet er det største af den type udbud, vi har haft. Det politiske mål er at spare 40 procent af energiforbruget, men i udbudsmaterialet lagde vi op til en 45 procent besparelse. Virksomheden, der har vundet vil kunne give os en besparelse på 49,5 procent, siger projektleder Thomas Knud Maare fra Københavns Ejendomme & Indkøb.

Det nye LED-lys etableres på de ejendomme, som har den ældste og mest energislugende belysning. De fleste af disse er skoler, dagsinstitutioner eller botilbud. Regner man bevægelsesmeldere og dagslysstyring med, så vil det årlige elforbrug være 65 procent lavere om året. I kroner og ører giver det en samlet besparelse på 5,1 mio. kroner om året.

Og det er kun begyndelsen, forklarer Thomas Knud Maare.

- Det her er alene de udskiftninger vi laver i 2018. Ud over dem ligger der en fire-årig rammeaftale for perioden 2018-2021, hvor der er mulighed for at kunne udskifte belysning på 1,4 mio. kvm ejendomme - altså et potentiale på 10 gange så meget, siger han.

Stærkere lys
Belysningen koster 31,3 mio. kroner og Københavns Kommune har fået en garanti på LED-belysningen på 10 år. Belysningen forventes at skulle udskiftes om godt 16 år.

Udover store besparelser er der også et bedre lys i vente. Lyset vil have en bedre farveangivelse og være mere regelmæssigt. Lysstyrken vil være stærkere, uden at lyset blænder. Herudover vil lyset gøre hverdagen nemmere for brugerne i bygningen. Bevægelsesmeldere vil sikre, at lyset tændes af sig selv, når en eller flere personer går ind i rummet.

Dagslysstyring er et andet element, som betyder, at brugerne er fri for at tænde en masse ekstra lys på en mørk, overskyet dag, og at de tilsvarende ikke behøver at skrue ned eller slukke for lyset på en solrig dag.

Med dagslysstyring vil LED-lyset i en bygning reguleres op og ned alt afhængig af, hvor meget dagslys der kommer ind gennem vinduerne

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11