23948sdkhjf

Skoleudvidelse på vej i Aarhus-forstad

Q-Construction, Cebra og Tri-Consult vinder konkurrence om tilbygning til skole fra starten af 1900-tallet

Hvordan fremtidssikres Åby Skole, så den er parat til flere elever, hvor de kreative samt de naturvidenskabelige fag er i fokus og hvor skolen samtidig bliver et lokalt tilløbsstykke - også efter skoletid?

Dette spørgsmål var Q-Construction, Cebra og Tri-Consult bedst til at besvare, og teamet har derfor fået til opgave at projektere en 2.164 kvadratmeter stor udskolingsbygning, der skal opføres i tilknytning til folkeskolen i Aarhus-forstaden Åbyhøj.

Projekteringsperioden løber efter planen til og med januar måned, og det er forventningen, at den nuværende aftale om projektering munder ud i en egentlig totalentreprise, oplyser Bo Christian Lagerberg fra Q-Construction.

- Byrådet skal godkende anlægsbevillingen inden jul, hvorefter vi kan indgå en kontrakt om totalentreprisen, siger han.

Projektet har en budgetramme på 27,8 mio. kroner, og går alt efter planen, vil den nye udskolingsbygning stå færdig i sommeren 2019.

En forstad i vækst
Åby Skole er placeret i overgangen mellem det centrale Aarhus og Åbyhøj - i et område, hvor der lige nu opføres en række nye boligprojekter. Den nye udskolingsbygning opføres således nu for at imødekomme fremtidens behov for en højere elevkapacitet.

Vinderforslaget fortolker de eksisterende skolebygninger fra starten af 1900-tallet i en ny bygning med rødt tag, hvor den eksisterende teglfacades solide og klassiske karakter modsvares i røde karnapper i metaltrådnet.

De foreslåede karnapper kobler sig på facaden som lette konstruktioner i forskellige formater og kan integreres som en del af skolens øverste etage i form af en udendørs boldbane. Samtidig kommer fritidsmiljøer i fokus med afsæt i en idé om at skabe rum med plads til faglighed og fritid, så børn og unge i lokalområdet også får glæde af Åby Skole uden for skoletid.

No Gravity Space
I den nye udskolingsbygning får de kreative fag samt de naturvidenskabelige fag en mere synlig placering, når de fordeler sig over flere etager og placeres ud til fagtorve og auditorium.

’No Gravity Space’ kalder Cebra dette greb, der beskrives som en nyfortolkning af atriet, hvor de traditionelle etagedæk og vægge er fravalgt til fordel for net. På den måde skabes et trippelhøjt, transparent rum, der formidler en helt anden oplevelse.

I stueplan, hvor de kreative fag er placeret, kan man se videre op igennem de to etager oven for, og samtidig udgør rummet en anderledes udstillingsflade. I ’No Gravity Space’ placeres siddemuligheder og møbler på selve nettet og op ad netvæggene.

- Dette rum formidler en helt særlig atmosfære og tilbyder unikke brugsmuligheder - et rum, hvor de kreative fag og de naturvidenskabelige fag forenes. Hvor verden opleves fra en helt ny vinkel, når gulv opleves som loft, når møbler svæver i rummet og hvor man kan ligge midt i rummet og både se ned eller op. Læring vendt på hovedet, lyder det i beskrivelsen fra Cebra.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109