23948sdkhjf

Vil du lade dig operere af en cykelsmed?

Brancheforeningen Tekniq advarer mod de potentielt alvorlige konsekvenser af uautoriseret arbejde

 I går skrev Licitationen om en ny undersøgelse fra Tekniq, der viser, at installatørerne i stigende grad bliver tilkaldt for at udbedre arbejde, der er udført af uautoriserede håndværkere.

Journalist Torben Sigh medgiver i lederen, at installationer er et område, hvor der er risiko for både brand og vandskade, hvis det ikke håndteres rigtigt.

Samtidig siger han også, at autorisationerne er med til at fastholde byggeriet i en altmodish og konservativ fagopdeling, som med blødere faggrænser kunne øge produktiviteten. Er det nu rigtigt?

Garantiordninger
Enhver virksomhed i Danmark kan opnå autorisation, så længe den opfylder de krav, som Sikkerhedsstyrelsen stiller og underkaster sig kvalitetskontrol. På den måde adskiller el- og vvs-autorisationerne sig ikke fra en række andre områder, hvor sikkerheden er særlig vigtig - og hvor vi derfor understøtter sikkerheden med et autorisationskrav.

Torben Sigh forsøger at berolige med, at der jo findes garantiordninger, der kan kompensere kunderne for dårligt eller mangelfuldt udført arbejde. Men autorisationer skal jo netop forhindre skader i at opstå - og i øvrigt har amatørerne jo ikke en garantiordning. Derfor risikerer kunden at betale dobbelt, når klamphuggeriet skal udbedres.

Risiko for tab af liv
Til sidst skriver Torben Sigh, at udmeldingen fra TEKNIQ er udtryk for ønsket om at bevare autorisationerne intakte. Det efterlader læseren med et indtryk af, at autorisationer er til for at beskytte branchen. Men de er først og fremmest til for at beskytte kunden. Og branchen er i øvrigt vant til konkurrence - også på opgaver, som ikke kræver autorisation.

Det er vores opfattelse, at autorisationerne i installationsbranchen giver lige så god mening, som de autorisationer, der udstedes til læger, apotekere og på andre områder, hvor der kræves særlige kompetencer.

Autorisationsområderne handler ikke om ubetydelige småskader - men i yderste konsekvens om risikoen for tab af menneskeliv eller store værdier. Og selv vil jeg hellere opereres af en autoriseret læge end af en nok så dygtig cykelsmed. 

Kommentar
Licitationen Byggeriets Dagblad bestrider i den omtalte leder i går på ingen måde de iagttagelser, som autoriserede fagfolk har gjort med hensyn til klamphuggeri. Den undersøgelse, Tekniq lægger frem i vores redaktionelle dækning påviser tilstedeværelsen af klamphuggeri, men ikke hvem der har udført klamphuggeriet. Der tager Tekniq uautoriserede til indtægt for dårligt udført arbejde, men dokumenterer det ikke.
Torben Sigh

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11