23948sdkhjf

Et fag uden formel uddannelse

Diamantskærerne vil gerne have en målrettet uddannelse for skære- og borefolk og sætter fokus på arbejdsmiljøet

Selvom skæring og boring med diamantværktøj er noget der nødvendigvis skal læres for at kunne udføre det korrekt, så findes der ikke en formaliseret uddannelse på området. Og det kunne sektionen for skæring og boring i Dansk Byggeri, også kaldet Diamanterne, godt tænke sig at få.

- Problemet er ikke af nyere dato, men det ville være fantastisk, hvis vi kunne få en formel skære- og boreuddannelse, således at vi kunne få uddannet nogle folk til faget, som det reelt er, siger formanden for Diamanterne, Torben Nielsen, der selv driver egen virksomhed i Haderslev.

Uddannelse mangler
Sektionen i Dansk Byggeri tæller godt 30 medlemsvirksomheder, hvoraf enkelte er leverandører til branchen, og andre har fagområdet som en del af en relateret branche, eksempelvis nedbrydning.

- Problemet med at etablere en decideret uddannelse er blot, at fagforeningerne i dette tilfælde 3F, mener at uddannelsesområdet er for lille, og at man derfor ikke kan opretholde en uddannelse. Man vil i stedet hellere lave en kontraktuddannelse i AMU-systemet, som så kan tages i moduler, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad. I dag fungerer det sådan, at man sidemandsoplæres gennem typisk et par år, inden man bliver sat på selvstændige opgaver med bore- og skæreudstyr.

- Der er jo nogle krav til, at vi som virksomheder skal have et vist antal af lærlinge, og det kan vi faktisk ikke leve op til med denne uddannelsesform, siger han og tilføjer at det er en problemstilling der optager branchen en del, og en løsning er da langt fra opgivet endnu.

- Der er andre scenarier, blandt andet en kombinationsløsning, som eksempelvis i en kombination med uddannelsen som struktør. Det er ikke nogen dårlig idé at folk ved, hvordan de materialer, der skal skære og bore i, er skruet sammen, siger Torben Nielsen.

Stor nedslidning
Et andet område, der optager branchen, er den nedslidning, der finder sted. Skære- og borearbejde kræver tungt udstyr, der i de fleste tilfælde skal slæbes op og ned i for eksempel etagebyggeri.

- Det er virkeligt tungt arbejde, når skære-boreudstyr skal slæbes op. Men der er ikke rigtigt andre alternativer, for det er langt fra alle steder, der findes en lift, hejs, eller elevator. Så det er op og ned af trapper med udstyret, fortæller Torben Nielsen.

- Selvom folkene er gode til at hjælpe hinanden, så er der over tid tale om nedslidning, og her mangler vi en definition af, hvad der er nedslidning og hvad der er "brugt" hvis man kan sige det sådan. Det er vel ikke meningen at folk skal være helt kaput, når de går på pension. Det er en svær størrelse, for det er vanskeligt at udføre arbejdet, helt uden at der skal bæres på udstyret, siger han.

Brancheforeningen er i dialog med Arbejdstilsynet om, hvordan man løser problemerne.

Tolerancer på plads
Som en del af formaliseringen af boring og skæring arbejder vi også med måletolerancer. Der findes jo klart definerede tolerancer i andre dele af byggeriet, men det har vi ikke. Det er ikke fordi det giver de store problemer, men det burde være formaliseret, så man har noget at forholde sig til, hvis der opstår diskussioner på området, siger Torben Nielsen til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Skære- og borebranchen har i en del år arbejdet med en certificeringsordning for medlemsvirksomhederne, og et system var egentligt ved at være klar til brug. Men det projekt er skudt til hjørne, fordi udviklingen har overhalet det indenom:

- Som det ser ud lige nu, så har vi reelt ingen ordning, og heller ikke umiddelbart noget på vej. Hele det system, der blev udarbejdet skal ændres radikalt, og lige nu er der andre ting, der er mere i fokus, siger Torben Nielsen.

God aktivitet for skærefolket
Der er masser at lave for bore- og skærefolket, og nogle steder kniber det med arbejdskraften
Nicheområdet Skæring og boring er i god gænge. Aktiviteten over det meste af landet er rimeligt, men fokus er ikke overraskende på de store byer som København, Aarhus, Odense og Aalborg. Men branchen har ikke noget problem med at være mobile, og kører derhen hvor opgaverne er.

– Vi opererer i denne branche med ekstremt korte tidsfrister, og vi kan som sådan ikke se ret langt ud i fremtiden. Men aktivitetsniveauet er som jeg hører det, pænt de fleste steder. Selv har vi i firmaet her i Haderslev dog kunnet følge bedre med de sidste par måneder, hvilket jo er udmærket, og måske tilfældigheder, men jeg ved at der er travlt mange steder, siger formanden for Diamanterne, bore- og skærebranchens sektion i Dansk Byggeri, Torben Nielsen til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Han giver udtryk for, at der dog er nogen regional forskel på hvor travlt der er, og hvilken type virksomhed, der er tale om.

– Nogle steder er skæring og boring jo en mere eller mindre integreret del af for eksempel en nedbrydningsvirksomhed, eller en entreprenør, hvor så aktiviteten afhænger af, hvad firmaet ellers har at lave, hvor det andre steder er spørgsmålet om efterspørgsel på bore- og skæreaktiviteter fra firmaer, der ikke laver andet, tilføjer han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11