23948sdkhjf

Installatørerne fortsætter væksten

Omsætningen er øget med tre procent i årets første seks måneder. Virksomhederne er bedre gearede til at håndtere væksten i dag end før finanskrisen, mener Tekniq.

Der er fremgang i byggeriet, og det smitter af på de danske installationsvirksomheder, der har tilføjet flere sider i ordrebøgerne.

I første halvår 2017 har installationsbranchen øget omsætningen med 3,1 procent sammenlignet med samme periode sidste år, viser en ny markedsanalyse fra Tekniq, installationsvirksomhedernes organisation.

Samlet har virksomhederne i analysen omsat for 23 mia. kroner i årets første seks måneder mod 22,3 mia. kroner sidste år.

- Branchen er inde i en positiv periode med øget aktivitet og beskæftigelse, og fremgangen fortsætter fra de seneste år, siger adm. direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen.

Fremgangen blandt installatørerne er drevet af et generelt opsving i dansk økonomi, nybyggeri af boliger og sygehuse samt renovering, ifølge analysen.

Bedre rustet til vækst
Det er fjerde år i træk med vækst i branchen og på samme niveau som i 2016. Det er dog fortsat 10 procent lavere end højdepunktet i 2008.

- Fremgangen er ikke præget af fest, men er udtryk for en sund udvikling, og virksomhederne er rustede til at løfte opgaverne, siger Niels Jørgen Hansen.

Tekniq vurderer, at installationsbranchen bedre kan håndtere den nuværende vækst, end det var tilfældet i årene op til finanskrisen. Kapaciteten er styrket, blandt andet efter flere store udenlandske virksomheder er kommet ind på det danske marked. Og så er virksomhederne blevet bedre til at sikre den nødvendige arbejdskraft.

- Vi oplever en lav ledighed, men branchen arbejder mere med personaleforhold. De er gode til at tage lærlinge og fastholde medarbejdere, og så ser vi også, at det er lykkes at hente flere medarbejdere tilbage til branchen fra andre fag. Men rekruttering og fastholdelse af medarbejdere vil fortsat være den største udfordring for branchen de kommende år, hvis niveauet skal fastholdes, siger han.

Tekniq forventer, at væksten ender på 3,5 procent ved udgangen af 2017 for derefter at falde til tre procent i 2018.

Vvs-fag trækker vækst
Den samlede fremgang på 3,1 procent i 2016 dækker over, at vvs-branchen trækker læsset med en stigning på fem procent, mens el-branchen går frem med 1,6 procent.

Det hænger sammen med, at boligbyggeriet står for en pæn del af den stigende aktivitet, og som område indeholder boligbyggeri typisk flere vvs-opgaver, påpeger Niels Jørgen Hansen.

- I tidligere år så vi den omvendte udvikling med el-branchen i spidsen på grund af høj aktivitet inden for institutionsbyggerier, hvor el fylder mere, siger han.

Tekniq-direktøren tilføjer, at man desuden skal tage forbehold for, at der er et element af usikkerhed i tallene, da mange virksomheder både udfører el- og vvs-opgaver.

Læs også: El-firma henter flere lærlinge og ufaglærte til tykke ordrebøger

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125