23948sdkhjf

Byplanprisen 2017 går til Viborg Kommune

Viborg Kommune får blandt andet ros for at inddrage interessenter og for sin sans for praktisk gennemførelse
De tre nominerede
Viborg Kommune vinder Byplanprisen 2017 foran to andre nominerede. Det gælder:
  • Østerbro i Odense Kommune
  • Naturbydelen Ringkøbing K i Ringkøbing - Skjern Kommune

Så har Byplanprisen 2017 fundet sin vinder blandt de tre nominerede. Prisen går i år til Banebyen/Viborg Kommune.

Det blev afsløret ved Det danske Byplanmøde i Fredericia 5. oktober, hvor 600 politikere og byplanlæggere var samlet om temaet "Business og Bykvalitet"

Med på vejen har juryen blandt andet givet kommunen ros for det samlede greb i byudviklingen, som udføres med inddragelse af interessenter og sans for praktisk gennemførelse.

- Det er en meget gennemtænkt og gennemført planlægning, som har været afgørende for, at Byplanprisen 2017 lander i Viborg. Særligt omdannelsen af det gamle industrikvarter, der nu er kernen i Banebyen, er et flot og inspirerende eksempel på god og konsekvent planlægning. Planen skaber sammenhæng i byen på en ny og inspirerende måde og viser, hvordan man kan lave stationsnær byfortætning i samspil med borgere og virksomheder, siger jurymedlem og arkitekt, Mads Rue, i en pressemeddelelse.

- Banebyen har alle forudsætninger for at blive en aktiv og attraktiv del af Viborg, fortsætter han.

Når det gælder Banebyen, så etableres der på sigt 1.700 nye boliger samt erhverv og institutioner - herunder blandt andet det moderne ungdomshus Game Streetmekka, et nyt plejecenter, gymnasium og grønne områder.

Samlet set investeres fem mia. kroner i Banebyen.

Fremhæver godt samarbejde
Juryen fremhæver desuden, at Viborg kan fremvise en række resultater - fra tiltrækning af Apple til gennemførelse af klimaprojektet Sønæs ved Søndersø.

- Viborgs planlægning er stærkt forankret og samarbejdsformen skaber dynamik. Man kan se, at det politiske ejerskab er stærkt, og der er løbende dialog på tværs af offentlige og private aktører. Det er en tilgang som bør inspirere andre kommuner, siger Mads Rue.

De senere års vindere
2016: Aalborg Kommune
2015: Hjørring Kommune
2014: Odense Kommune
2013: Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune
2012: Roskilde Kommune
Kilde: www.byplanlab.dk/byplanprisen

Kommunen har nedsat et Banebyråd med deltagelse af såvel politikere som større grundejere, private udviklere og bygherrer, hvor borgmester Torsten Nielsen (K) er formand.

Og han lægger netop vægt på, at resultaterne er opnået gennem samarbejde.

- Jeg er glad og meget stolt over, at Viborg Kommune modtager Byplanprisen i år. Det er en flot anerkendelse og et skulderklap, som vi vil give videre og dele med en bred kreds af samarbejdspartnere, siger han og fortsætter:

- Vores gode samarbejde med eksterne parter giver nye løsninger, som kommunen ikke var kommet frem til alene. Samtidig skaber det grobund for et bredt engagement i at gennemføre forandringerne.

Juryen
Lisbeth Nørskov Poulsen og Mads Rue, udpeget af Akademisk Arkitektforening
Jes Møller og Lene Krogh, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium
Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere
Byplanprisen
Byplanprisen uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Arkitektforeningen, og prisen er uddelt siden 1996.

Byplanprisen tildeles hvert år til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11