23948sdkhjf

Sådan ser dansk-tegnet olympisk hovedsæde ud

3XN har offentliggjort nye renderinger og billeder af IOC’s nye hovedsæde i Lausanne

Den danske arkitektvirksomhed 3XN vandt i 2014 konkurrencen om at designe Den Internationale Olympiske Komite, IOC’s, nye hovedsæde, Olympic House, i den schweiziske by, Lausanne.

Hovedsædet samler 600 medarbejdere, der i øjeblikket arbejder på forskellige IOC-kontorer fordelt over hele Lausanne, og nu har 3XN offentliggjort nye billeder af det kommende byggeri.

- Med sin dynamiske, bølgende facade vil bygningen se anderledes ud fra forskellige vinkler og symbolisere energien fra en atlet i bevægelse. Bygningens indre er designet med så få strukturelle begrænsninger så muligt. Det åbne og fleksible miljø er skabt til at kunne tilpasse sig skiftende arbejdsopgaver og stilarter - nu og i fremtiden, siger Jan Ammundsen, seniorpartner og konkurrencechef hos 3XN, i en pressemeddelelse.

Beton er genbrugt
Eksisterende beton fra IOC’s tidligere administrationsbygninger er genanvendt i det nye hovedsæde for at skabe en mere bæredygtig bygning. For at gøre dette så energieffektivt så muligt valgte IOC at genbruge materialerne på selve byggepladsen. Den største fordel har været at reducere CO2 i form af transport ressourcebesparelser og plads sparet på genbrugsstationerne.
En betonblander samt andre maskiner, der skulle sortere og knuse betonen, blev installeret på byggepladsen. En række tests blev udført af et speciallaboratorium for at finde den helt rigtige blanding til genbrugsbetonen, så den kunne leve op til ingeniørernes krav, og den kunne anvendes som en vandtæt mur i jorden rundt om bygningen.

Tre temaer
Olympic House er designet omkring tre centrale temaer: bevægelse, fleksibilitet og bæredygtighed.

Bygningens indre har få strukturelle begrænsninger, der gør det muligt at holde en otte meter lang zone fra facaden ind i bygningen fri for bærende konstruktioner.

Kendetegnende for bygningen er dens ydervægge, der består af en dobbelt glasfacade. Hvor det indre glaslag er lodret, har det ydre lag en buet og facetteret dynamisk form, der genkalder en olympisk atlets bevægelser.

Desuden har bygningens indre glaslag en integreret solbeskyttelse, der gør det muligt for det ydre lag at bevare sit polerede og gennemsigtige udseende. Den dobbelte glasfacade reducerer samtidig støj fra en motorvej, der ligger tæt på bygningens nordside.

Står færdig i 2019
Det nye hovedkvarter bliver dermed en meget energieffektiv glasbygning, og IOC går efter en af de højeste certificeringer inden for bæredygtig udvikling.

Solpaneler på taget, der er ude af syne, producerer elektricitet nok svarende til 60 schweiziske husstandes forbrug, og gøre bygningens varme-, ventilations-, køle- og varmtvandsanlæg selvforsynende.

Bygningen er under opførelse og forventes at stå færdig i begyndelsen af 2019.

Læs mere om: 3XN
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125