23948sdkhjf

Femern er igen til diskussion i Berlin

En ny regering i Berlin - en såkaldt Jamaica-koalition med CDU, FDP og De Grønne - kan skabe ny diskussion om hele Femern-projektet i fare, skriver tyske medier

Søndagens forbundsdagsvalg i Tyskland har på ny skabt spekulationer om, hvorvidt den planlagte faste forbindelse over Femern Bælt nogensinde bliver realiseret.

Det skriver en række nordtyske aviser i sh:z-koncernen (Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag).

Det var den daværende store koalition bestående af CDU og SPD, der i 2008 underskrev kontrakten med Danmark om den faste forbindelse.

Men efter søndagens valg tyder alt nu på, at den eneste mulige regeringskoalition består af CDU, FDP og De Grønne.

Det er en kendt sag, at De Grønne har været meget kritiske over for Femern-projektet - dels på grund af miljømæssige betænkeligheder, og dels fordi befolkningen på øen Femern og langs de nye landanlæg ifølge partiet vil lide under den nye transitforbindelse. Derfor har De Grønne gentagne gange krævet, at projektet blev skrottet.

Næstformanden i De Grønnes gruppe i Forbundsdagen i Berlin, Konstantin von Notz, har for nylig kaldt Femern-projektet et alt for dyrt prestigeprojekt, og han har gentagne gange bedt trafikminister Alexander Dobrindt om en ny og tilbundsgående analyse af projektet.

Samtidig lægger von Notz ikke skjul på, at netop infrastruktur og trafikprojekter vil spille en stor rolle i de ventede regeringsforhandlinger i Berlin, hedder det ifølge sh:z-aviserne.

Projekt ikke i fare
Det ligger dog fast, at kontrakten mellem Danmark og Tyskland kun kan genforhandles, hvis der sker vigtige forandringer i projektet - for eksempel i form af voldsomme fordyrelser. De omkring 52 mia. kroner for selve tunnelen betales af Danmark, mens Tyskland kun betaler de omkring 15 mia. kroner, som landanlæggene på tysk side koster.

Og projektet er ikke i fare, fastslår gruppeformanden for SSW i Kiel, det danske mindretals parti, Lars Harms, der i disse dage er på officielt besøg i København sammen med Slesvig-Holstens ministerpræsident, Daniel Günther (CDU).

- Sådan noget skal man tage helt med ro. Jeg kan ikke se, at det skulle kunne få konsekvenser for Femern-projektet, siger Lars Harms til Flensborg Avis.

I forbindelse med det officielle besøg i Danmark sagde Daniel Günther (CDU), der netop står i spidsen for en såkaldt Jamaica-koalition med FDP og De Grønne i Kiel, at han ikke forventer nogen ændringer i Femer-projektet.

Det bekræftede han i øvrigt også over for trafikminister Ole Birk Olesen (LA), der tilføjede.

- Vi har en god og mangeårig aftale mellem Tyskland og Danmark omkring Femern, og det er en god og solid aftale. Det kan jeg ikke se, at der skulle være nogen ting, der kan ændre på, siger Ole Birk Olesen til Flensborg Avis.
/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171