23948sdkhjf

Gavlmalerier sikres mod hærværk og forfald

Ladegårdsparken i Holbæk har landets største samling gavlmalerier

- Vi har 44 gavlmalerier, som vi er meget stolte af, men de kræver også en masse vedligeholdelse.

Det fortæller afdelingsformand Uffe Frejdal Nielsen fra Ladegårdsparken i Holbæk i en pressemeddelse, der forklarer, hvordan kunstværkerne nu sikres med en specialtrykt og langtidsholdbar facadebeklædning.

Det er 20 år siden, Ladegårdsparken, der er en afdeling af Holbæk Boligselskab, fik udført de 44 gavlmalerier, som en del af en helhedsplan fra Landsbyggefonden. Malerierne er udført af en række forskellige kunstnere, og kunstværkerne betyder meget for Ladegårdsparkens identitet og arkitektur.

Affotograferede gavle
Problemet er, at der er trukket fugt ud i de områder, hvor kunstværkerne blev udført, med det resultat, at maling og puds langsomt løsner sig og falder af.

- Vi har løbende repareret på puds og maling, der er faldet af, men det holder kun et par år, og så har vi problemet igen, forklarer afdelingsformanden i pressemeddelelsen.

Ladegårdsparken har derfor været på udkig efter en mere langtidsholdbar løsning. Den er nu fundet i form af Stenis facadebeklædning.

- Ideen var at affotografere kunstværkerne, så motivet kunne trykkes direkte på facadepladerne. Vi havde besøg af Steni flere gange, så vi var helt sikre på, at trykkvaliteten og farverne var i orden, og de specialtrykte plader endte med at være en nøjagtig kopi af det oprindelige motiv, siger Uffe Frejdal Nielsen videre.

Støvleaftryk på facaderne
Udover de mange kunstværker har Ladegårdsparkens også en række facader, der er udført med fibercement. Facaderne udsættes med jævne mellemrum for hærværk og graffiti og går nemt i stykker. Også de udskiftes løbende med de nye facadebeklædninger.

- Vi har rent ud sagt trykprøvet Stenis facadebeklædning, så vi er sikre på, at de kan modstå stød, slag og spark. Jeg har selv set store støvleaftryk på pladerne, og der må vi bare konstatere, at Stenis plader ikke sådan lige er til at slå i stykker, fortæller Uffe Frejdal Nielsen.
Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141