23948sdkhjf

Jakobsen & Blindkilde opfører unikt renseanlæg

Det jyske entreprenørfirma Jakobsen & Blindkilde er totalentreprenør på opførelsen af Hillerøds nye renseanlæg i Solrødgård Klima- og Miljøpark. En af hjørnestenene i virksomhedens arbejde har i den forbindelse altid været anlægsarbejde, og som en af de eneste virksomheder af sin slags, har de en decideret naturgenopretningsafdeling.

- Da vi vandt renseanlægsprojektet var vi oppe imod meget større virksomheder end os selv. Det var næsten som David og Goliat, men grundet at vi har bygget så mange spildevandsanlæg og biogasanlæg før, har vi også stor viden om denne type byggeri. Så selvom at løsningsforslagene fra nogle af konkurrenterne var lige så gode som vores, vandt vi på vores omfattende know-how, samt et innovativt anlægsforslag, forklarer Bertel Demant, projektleder hos Jakobsen & Blindkilde.

Jakobsen & Blindkildes arbejde begyndte på en tom mark i juni 2015. Virksomheden indledte hurtigt det omfattende gravearbejde og senere også opførelsen af råhuset og nedlægningen af rørledningerne til spildevandet.

Resultatet er et overdækket renseanlæg – det eneste i Danmark - der lægger op til at borgere og familier kan besøge stedet og gå ture på det Sedumsbelagte tag. Et komplekst byggeri som dette bliver dog ikke til uden udfordringer.

- Under gravearbejdet ramte vi nogle gamle boreprøveboringer. De gamle boringer havde forbindelse til et meget stort sandlag, der var fyldt med vand, og nærmest uudtømmeligt. En af de gamle boringer havde de ikke formået at lukke ordentligt, så da vi begyndte at grave, strømmede der pludselig en masse grundvand op. Det løste vi ved at pumpe vandet til en nærtliggende å under hele byggeriet. Da det var på sit højeste strømmede der 20 liter vand igennem i sekundet, fortæller Bertel Demant.

Jakobsen & Blindkilde står i dag overfor et næsten-færdigbygget anlæg, der fremover vil producere energi til borgerne. Det eneste materiale fra anlægget, der ikke genanvendes, er det afvandede spildevandsslam. Under byggefasen har der været utallige studerende fra hele landet, som er taget til Hillerød for at se renseanlægget, og der har været flere rundvisninger på byggepladsen.

Faktaboks

  • Hillerød centralrenseanlæg er det største projekt Jakobsen & Blindkilde har været totalentreprenør for.
  • Der har fra start været stort fokus på bæredygtighed i byggeriet. Biogassen, der udvindes i rådnetanken, oplagres så det senere kan senere kan afbrændes i en kedel til varmeproduktion. Sten og sand der sorteres fra vandet vil således også gå til produktion af asfalt til veje mm. Det eneste spildprodukt fra renseanlægget er noget af det slam, der bliver tilbage fra filtreringen.
  • Jakobsen & Blindkilde beskæftiger omkring 75 medarbejdere og råder over en velholdt og moderne maskinpark.
  • Læs mere på www.jakobsen-blindkilde.dk
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109