23948sdkhjf

Butikscentre har store byggeplaner

Trods e-handel klarer butikscentrene sig godt.
Centrenes top 10
De 10 største butikscentre målt på omsætning:
1. Field’s (Ørestad) 2,8 mia. kroner
2. Aalborg Storcenter 2,4 mia. kroner
3. Rødovre Centrum 2,3 mia. kroner
4. Rosengårdcentret (Odense) 2,1 mia. kroner
5. Kolding Storcenter 1,9 mia. kroner
6. Fisketorvet Copenhagen Mall 1,6 mia. kroner
7. Waves (Hundige ved Greve) 1,6 mia. kroner
8. Lyngby Storcenter 1,6 mia. kroner
9. Frederiksberg Centret 1,5 mia. kroner
10. Næstved Storcenter 1,4 mia. kroner
Kilde: ICP – afrundede tal for 2016

 - Centrene klarer sig helt overordnet fornuftigt, og deres markedsandel målt på den samlede detailhandel er nogenlunde status quo med omkring 24 procent.

Sådan lyder vurderingen over for Licitationen - Byggeriets Dagblad fra Per Nyborg, partner i Institut for Center-Planlægning (ICP) og en af landets førende eksperter i butikscentre.

En lignende optimistisk melding kommer fra Danmarks største centerinvestor, Danica Pension med 15 indkøbscentre i Storkøbenhavn, på Sjælland og i Jylland.

- Vi investerer i en bred palet, som omfatter butikscentre, fordi de giver et fornuftigt afkast til vores kunder. Vi kan også registrere, at butikscentre hele tiden tager en lidt større markedsandel i forhold til strøgbutikkerne, siger ejendomschef Eva Handest.

Taber omsætning
I alt har Danmark 114 butikscentre, hvor butikker og spisesteder samlet omsatte for godt 60 mia. kr. i 2016 (inklusive moms).

Per Nyborg forklarer, at butikscentre - ligesom den øvrige detailhandel - i øjeblikket taber omsætning til nethandlen. Desuden har discount eller lavpris under kriseårene vundet frem inden for dagligvarer, og der er kun få lavprisbutikker i centrene. Men med opsvinget kan forbrugsmønstrene for dagligvarer måske ændre sig til fordel for centrene.

- Inden for udvalgsvarer klarer centrene sig fornuftigt, og de har ikke mange ledige arealer. I de største centre er tomgangen sjældent over fem procent og ofte nede på en-to procent. Og det kan nærmest være en strategisk tomgang, fordi man gerne vil have nogle bestemte lejere eller typer af butikker ind eller er i gang med ombygninger, siger Per Nyborg.

Flere centre har det seneste par år udvidet - for eksempel Frederiksberg Centret, Lyngby Storcenter og Rødovre Centrum, der har indvielse 28. september af en ny udbygning.

Andre som Amager Centret og Fisketorvet Copenhagen Mall har planer om at udvide. Og de mange byggeprojekter er ifølge Per Nyborg ikke tilfældige: 

- Der er en tendens til, at de store bliver endnu større. Der er et udskilningsløb i gang.

Når centrene vokser i areal, bliver udbuddet af butikker og spisesteder større og bredere og kan tiltrække endnu flere forbrugere. Nogle centre har kombineret butikker og spisesteder med biografer, sundhedsklinikker eller fitnesscentre for at trække flere kunder til.

Langsigtet har tendensen været, at centrene hele tiden øgede markedsandelen en smule, og kombineret med at finanskrisen efterhånden er blevet fortid, dukker nye centre jævnligt op.

I efteråret 2015 åbnede BIG Shopping i Herlev, i dette forår gjaldt det Broen i Esbjerg, og i næste måned åbner Kronen Vanløse i København.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11