23948sdkhjf

Vandværker skal teste for flere pesticidrester

Efter fund af stoffet desphenyl-chloridazon i drikkevandet skal vandværkerne fremover teste for stoffet

Danske vandværker tester løbende drikkevandet for 35 forskellige pesticider og nedbrydningsprodukter af pesticider.

Nu kan de føje et stof mere til listen, efter at Miljøstyrelsen har besluttet, at der fremover også skal testes for stoffet desphenyl-chloridazon.

Beslutningen kommer efter, at der er gjort fund af desphenyl-chloridazon over grænseværdien i drikkevand flere steder i landet.

- Vi har heldigvis ikke set noget, der udgør en sundhedsrisiko. Men lokale fund i drikkevandet tyder på, at rester af det her pesticid kan være mere udbredt, end man hidtil har troet. Derfor gør vi det nu obligatorisk for vandværkerne at teste for det, siger vicedirektør i Miljøstyrelsen Mads Leth-Petersen i en pressemeddelelse.

Udfaset i 1996
Chloridazon blev brugt ved blandt andet dyrkning af roer, indtil det blev udfaset i Danmark i 1996, og desphenyl-chloridazon stammer herfra.

Der er samtidig nedsat en arbejdsgruppe, der skal vurdere, om andre stoffer skal være obligatoriske i vandværkernes drikkevandskontrol.

- Vi har alle en interesse i at sikre rent vand i hanerne, som man trygt kan drikke. Selvom der ikke er en sundhedsrisiko ved de fund, der er gjort, nedsætter vi nu en arbejdsgruppe, som skal se på, om der skal justeres på procedurerne for at identificere de stoffer, vi skal teste for. Her vil vi også få hjælp fra regionerne, der har en lokal indsigt i nogle af de nye fund, udtaler Mads Leth-Petersen.

Det er det særlige Vandpanel bestående af Miljøstyrelsen, Danske Vandværker, Dansk Vand- og Spildevandsforening, Kommunernes Landsforening og Styrelsen for Patienssikkerhed, som har anbefalet, at desphenyl-chloridazon kommer på listen over testede stoffer.
brahe

Grænseværdi og sundhedsrisiko
Vandværkerne pålægges nu at teste drikkevandet for desphenyl-chloridazon, efter at stoffet er fundet flere steder over grænseværdien.

Fundene udgør dog ikke en sundhedsrisiko. I Danmark er grænseværdien for pesticidrester i drikkevand nemlig politisk fastsat meget lavt til 0,1 mikrogram/liter, fordi vi helst ikke vil have pesticider i drikkevandet overhovedet.

I andre EU-lande ligger grænseværdierne væsentlig højere. De aktuelle fund ville derfor ikke være problematiske, hvis de var blevet gjort i andre EU-lande.

Den sundhedsmæssigt acceptable daglige indtagelse af stoffet for drikkevand er 300 mikrogram/liter for voksne og 50 mikrogram/liter for små børn. Det vil sige, at grænseværdien er sat henholdsvis 3000 og 500 gange lavere, end hvis værdierne udelukkende skulle være sat ud fra sundhedshensyn.
Kilde: Miljøstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125