23948sdkhjf

Vandrerute skaber rød tråd i nationalpark

Med enkle, arkitektoniske greb skal oplevelsen skærpes i vildtreservat, der er en del af Nationalpark Thy

Hanstholmreservatet ligger mellem Klitmøller og Hanstholm i Nordjylland som et månelandskab af klitheder på hævet havbund.

Landskabet er unikt i Europa og strækker sig over cirka 40 kvadratkilometer i Nationalpark Thy.

I de senere år har flere og flere da også fået øje for de øde klitlandskaber og fremskudte morænebakker, der ligger som bjerge og øer midt i det flade, sandede landskab.

Det var derfor naturligt at skabe en vandrerute med flere forskellige muligheder for udsigt og ophold.

Sådan lyder tanken bag Hanstholmreservatets nye vandrerute med 12 tilhørende udsigtspunkter, som indvies på fredag.

- Projektet i Hanstholmreservatet viser, hvordan man ved hjælp af enkle, arkitektoniske greb skaber nyt udsyn og skærper oplevelsen af stedets helt særlige landskab - skoven, vandet og de store åbne vidder. Men det flotte resultat repræsenterer også en helt ny opfattelse af naturen. Fra at være noget, vi ser på, til at være noget, vi befinder os i og er en del af, siger Christian Andersen, programchef i Realdania, i en pressemeddelelse.

Realdania har via sin kampagne Stedet Tæller bidraget med to mio. kroner til projektet.

Mere tilgængeligt område
Målet er at skabe en stærkere oplevelse af denne del af Thy Nationalpark og samtidig skåne naturen ved at lede besøgende fra ét centralt udsigtspunkt til flere udvalgte punkter rundt omkring i landskabet.

Og ikke mindst har oplevelsen af Isbjerg - områdets højeste punkt - fået en ekstra dimension. Fra alene at være et sted med en smuk udsigt indgår den som del af et stort, vildt naturområde, som det kræver tid og nærvær at opleve.

- Isbjerg er Naturstyrelsens mest besøgte område i Thy. Vandreruten fungerer som en rød tråd igennem landskabet og gør sammen med ny skiltning og nye udsigtspunkter reservatet endnu mere tilgængeligt - både for dem, der kommer her tit og dem, der oplever det unikke landskab for første gang. Projektet viser, at det er muligt at komme helt tæt på og samtidig respektere de værdier, mange kommer for at opleve, udtaler skovrider Ditte Svendsen fra Naturstyrelsen Thy.

Lavmælt arkitektur
Projektet er ét blandt 10, der gennemføres på særlige steder i det danske landskab. Det sker som en del af Realdanias kampagne Stedet Tæller og i tæt samarbejde med Naturstyrelsen. På hvert sted skal enkle, arkitektoniske greb skærpe oplevelsen af naturen uden at overdøve den.

I Hanstholmreservatet betyder det konkret, at den nye vandrerute åbner og formidler landskabet på en måde, som både beskytter og formidler naturen.

Undervejs på ruten er en række steder i landskabet udvalgt og markeret med et podium, man kan bruge til hvile og udkig.

Podierne er støbt i aluminium og er placeret i forhold til den dominerende vindretning. Lysninger i plantagen åbner for nye udsigter og sammenhænge i landskabet, og en opgraderet parkeringsplads løfter hele ankomsten til stedet markant. 
brahe

Projeket
  • Kampagnen Stedet Tæller har støttet projektet i Hanstholmreservatet med 2 mio. kroner, mens Naturstyrelsen er bygherre.
  • Projektet er tegnet af Anders Abraham Architects, landskabsarkitekt Steen Høyer og Rørbæk og Møller Arkitekter.
  • Naturstyrelsen har i tilknytning til projektet etableret nye trapper, opgraderet bålpladsen ved Nors Sø og ryddet skovbevoksning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141