23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Færre faggrænser kan gavne alle

Det mener Licitationen, Byggerietes Dagblad

Installationsbranchen mærker for alvor, at der blæser mere positive vinde ind over dansk økonomi. Ordrebøgerne er fyldte hos de fleste installatører, optimismen blomster, men fremgangen skaber også et mere alvorligt problem. For manglen på kvalificeret arbejdskraft bliver en større og større udfordring for installationsvirksomhederne.

Virksomheder og fagbevægelse har tidligere været ude i kraftige meningsudvekslinger omkring opdelingen af faggrænser inden for el og vvs. Her ønsker ikke mindst de store teknikentreprenører et opgør med den skarpe overenskomstmæssige grænse mellem områderne el og vvs, hvor virksomhederne mener, at det gør dem mindre konkurrencedygtige i forhold til konkurrenter fra udlandet. Og en opdeling vil kunne afhjælpe arbejdskraftmanglen.

Set fra et virksomheds synspunkt kan det da også virke underligt, at en stor teknikentreprenør ikke kan få de samme personer til at trække rør til både el- og vvs-arbejder, men er nødt til at have flere personer på den samme opgave. Det er både dyrere for virksomheden, men også hæmmende for produktiviteten.

Men med en fagbevægelse - ikke mindst på vvs-området - som ikke vil give sig har en opblødning nok lange udsigter. I forvejen tyder tidligere overenskomstforhandlinger på vvs-området på et særdeles dårligt forhandlingsklima.

Det er ærgerligt, for en opblødning vil kunne give mere konkurrencedygtige virksomheder, og det vil i sidste ende skabe flere arbejdspladser. Det burde fagbevægelsen jo ikke have noget imod.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093