23948sdkhjf

Erhvervsvenlighed - en kommune i Rusland!

Vil man være en succesfuld erhvervskommune, skal man gå andre veje, end dem Dansk Byggeri anbefaler, mener Bygge- Anlægs- og Trækartellet

ANALYSE Som byrådspolitikker må det være med tilbageholdt åndedræt, at man imødeser Dansk Byggeris årlige analyse af de mest erhvervsvenlige kommuner. Især i et valgår må den slags have stor betydning.

Lad os tage et eksempel: Lyngby-Tårbæk Kommune var i 2015 nok rigtigt kede af det. Dansk Byggeri havde kommunen på en sølle 89. plads. Præcis samme sløje placering fik Lyngby-Tårbæk Kommune i 2016-udgaven, som kom i juni i år.

Men så er det da godt, at Lyngby-Tårbæk Kommune lige har fået 3.000 nye arbejdspladser fra Novozymes og 850 nye arbejdspladser fra Microsoft. Samtidig bygger og renoverer DTU, som ligger i samme kommune, for godt fire mia. kroner. Det kan så være et plaster på det "banesår", som Dansk Byggeris erhvervsvenlighedsbarometer tildeler Lyngby og omegn.

Selvmodsigende undersøgelse
Sagt med andre ord, så giver undersøgelsen meget lidt erhvervspolitisk mening. Det er egentlig underligt, at man ikke selv er opmærksom på, hvor selvmodsigende undersøgelsen er.

Det er dog endnu mere bekymrende, at dem der gengiver undersøgelsens resultater, gør det så helt og aldeles kritikløst.

Et eksempel: Undersøgelsens første Danmarkskort viser landets kommuner i farver. Jo mere mørkerød man er, jo mere erhvervsuvenlig fremstår man. Jo mere mørkegrøn, jo mere erhvervsvenlig er man. Dette udregnet på baggrund af undersøgelsens spørgsmål.

Undersøgelsens sidste Danmarkskort viser udviklingen i antallet af virksomheder pr. 1.000 indbyggere. Her er nærmest alle kommuner, der tidligere var røde, nu pludselig grønne og omvendt. Det gælder især for Hovedstadsområdet og Aarhus.

Succesfuld erhvervskommune
Med andre ord, så oprettes der langt flere nye virksomheder i de kommuner der ifølge Dansk Byggeri er erhvervsuvenlige end i de kommuner, der får prædikatet erhvervsvenlige. Hvordan kan det gå til?

Det giver undersøgelsen desværre ikke noget svar på, men en forklaring kan naturligt være, at de spørgsmål der stilles, og de parametre der måles på, ikke for alvor er vedkommende for erhvervsvirksomhedernes oplevelse af, om der er godt at drive virksomhed eller ej.

Med andre ord: Undersøgelsen er værdiløs, misvisende og ekstremt tendentiøs.

Den kan ikke tages alvorligt af nogen. Vil man være en succesfuld erhvervskommune, så skal man gå andre veje, end dem Dansk Byggeri anbefaler! Det er egentlig hvad undersøgelsen viser.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109