23948sdkhjf

Deleøkonomi og stærk ledelse mindsker svind

Mindre svind og bedre udnyttelse af maskiner og værktøj kan realiseres med en stærk ledelse og de rigtige værktøjer

På rigtig mange byggepladser står der maskiner og materiel i flere dage, måske også uger, uden at de reelt bliver brugt til noget. Det kan skyldes mange ting som for eksempel forsinkelser, dårligt vejr og andet. Men fakta er, at det koster virksomheden penge, når grejet ikke er i spil. Men ved at bruge de rigtige værktøjer, og at implementere dem ved hjælp af ledelse, så kan virksomheden og i sidste ende den kunde man bygger for, tjene penge.

Projektlederen har ikke så meget fokus på, om der nu står en gravemaskine eller en rendegraver på pladsen en dag eller to uden at den bliver brugt. Den er jo rar at have, når behovet opstår.

Styring ud i yderste led
Men hvis man anvender en deleøkonomisk tankegang, og udstyrer projektlederen ude på pladsen med det rette værktøj, så vil han i langt højere grad være tilbøjelig til kun at have det nødvendige på pladsen, for så bliver det en del af hans daglige ledelse at sørge for, at der er det grej, der skal bruges, hverken mere eller mindre. Mange steder anvender man intern udlejning, det vil sige at man bestiller det man skal bruge, men ofte får man det ikke rigtigt leveret tilbage igen. Erfaringer viser også at der bliver købt mere håndværktøj ind, end der reelt er brug for, som så bare ikke kommer andre til gavn.

Hos Garant udlejning har han udviklet et IT-baseret værktøj kaldet Nethire, som kan anvendes ude på byggepladsen. Og det er et værktøj, der er under fortsat udvikling. Det har firmaet Juul & Nielsen anvendt, og det har givet kontante resultater:

- Hvis en byggeleder havde været her længe, var der ofte opbygget et lager af maskiner, som ingen andre fik lov at låne af. Mængden af materiel har været langt over, hvad vi havde behov for. Nu er der styr på, hvad vi har og vi kan se, hvem der har det. Det er en kæmpe fordel, fortæller Claus Juul Hansen, direktør i Juul & Nielsen.

Væk med siloerne
Juul & Nielsen fandt en simpel metode til at gøre op med silo-kulturen: Intern udlejning gennem it-systemet NetHire. Hvor der før ingen fordel var i at dele værktøj med andre, koster det nu projektlederen penge at have værktøjet liggende ude på pladsen. Derfor har han en personlig interesse i at få det afleveret tilbage.

- Hver måned får projektlederne en opgørelse over, hvilket materiel de har brugt, og hvad de stadig lejer. Det ryger på som udgifter på deres projekt. Det gør, at de får det afmeldt. For de vil ikke have, at den ekstra regning belaster deres sag, siger Claus Juul Hansen.

Hos Garant Udlejning udvikler man fortsat på systemet, og i starten af det nye år vil der komme yderligere muligheder i systemet:

- Vi arbejder blandt andet med at koble udlejningsvirksomheder på, således at man kan udnytte materiellet på tværs, men det noget vi kommer til i det nye år, men deleøkonomi-tanken er klar, siger

Søren Tang, der er marketing- og kommunikationschef i Garant Udlejning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109