23948sdkhjf

Bygningen der banede vej for parcelhuset

Arkitektparret Karen og Ebbe Clemmensens eget hus fra 1953 betegnes som banebrydende i sin samtid
Se huset
Med ønsket om at bevare et stykke dansk arkitekturhistorie købte Realdania By & Byg i 2004 Karen og Ebbe Clemmensens hus, som i dag fremstår nænsomt restaureret med størst mulig respekt for husets egenart og autenticitet - og for arkitekterne, som tegnede og opførte det.

I morgen, onsdag 23. august er der mulighed for at komme på rundvisning.

En hejselem, der åbner køkkenet mod stuen; en luge i facaden til indlevering af købmandsvarer, en lem i køkkenbordet til affald i den udendørs skraldespand og et dæksel i cykelskuret til levering af koks direkte ned i fyrkælderen.

En lang række gennemarbejdede detaljer, smukt indpakket i pastelfarvede, mondrianske mønstre.

Arkitektparret Karen og Ebbe Clemmensens eget hus fra 1953 var ikke blot banebrydende i sin samtid; det banede også vejen for det senere så populære parcelhus. Det var et hus, som kunne fungere og forandre sig gennem hverdagen, gennem livet og i harmoni med beboerne - også de to sønner, Jens og Lars.

I morgen er der rundvisning i arkitektboligen (faktaboks) og i en pressemeddelelse husker Jens Clemmesen, som var ni år, da familien flyttede ind i det nybyggede hus på Solbakkevej i Gentofte, tilbage på de mange detaljer:

Tegnestue i privaten
- I modsætning til mine kammeraters hjem så var vores køkken åbent til spisestuen. I køkkenvæggen var der en bred hejselem, som næsten altid stod åben, og på den måde kunne vi snakke med min mor, når hun stod i køkkenet. Skabe og skuffer kunne åbnes fra begge sider af køkkenvæggen, og når der skulle vaskes op, kunne vi stå på hver sin side og vaske op og tørre af og sætte på plads, husker Jens Clemmensen, som senere i livet fulgte i forældrenes fodspor og blev uddannet arkitekt.

I de første år havde Karen og Ebbe Clemmensen tegnestue hjemme i privaten og i huset på Solbakkevej lykkedes det at forene funktion, forandring og fællesskab, og det lykkedes at kombinere nogle af familiens forskelligartede ønsker. Det er derfor ikke uden grund, at huset i dag betragtes som et stærkt personligt og visionært bud på rammen om det gode liv.

Men sådan var bedømmelsen langt fra, dengang familien Clemmensen flyttede ind. Da var det ord som "mærkeligt" og "utilnærmeligt", som blev hæftet på Solbakkevej 57.

- Folk syntes, det var et mærkeligt hus med dets gabeton-facader, paptag og betongulve. Det skilte sig også meget ud, ikke mindst fordi det nærmest vendte ryggen til de andre huse. Til vejsiden er der jo kun ét vindue, så på mange virkede huset ikke specielt imødekommende, erindrer Jens Clemmensen.

Beskedne materialer
For Clemmensen-parret var de beskedne materialer et middel til at opnå deres mål - nemlig at skabe en helstøbt og gennemtænkt arkitektur, hvor ønsket om rummelighed og foranderlighed kunne forenes med en begrænset økonomi.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11