23948sdkhjf

Hvem skal vi ansætte i fremtiden?

Kun 20 procent forventer at ansætte elever, lærlinge eller praktikanter i 2017

Det er tilsyneladende ikke helt gået op for alle virksomheder i Danmark, at vi snart står overfor en kolossal udfordring med mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det er det indtryk, man får efter at have set på SMV Barometret 2017, hvor rådgivningsfirmaet BDO har spurgt 2.000 små og mellemstore virksomheder om deres syn på fremtiden.

Mens den overordnede konklusion er rigtig positiv, at det går rigtig godt, og at opsvinget er nået til de mindre virksomheder, er tendensen en anden, når vi ser på uddannelse. Her har man blandt andet spurgt "Forventer din virksomhed at ansætte elever, lærlinge eller praktikanter i 2017?"

Her svarer hele 68 procent nej og kun 20 procent ja. Endelig er der en gruppe, der henholdsvis svarer, at de ikke ved det, eller at det administrativt er for tungt.

Rystende tal
Det er simpelthen rystende. Der er netop indgået en trepartsaftale, der blandt andet skulle sikre tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft og praktikpladser. Aftalen indeholder en målsætning om, at virksomhederne årligt skaber flere praktikpladser, stigende mod 8.000-10.000 flere praktikpladser årligt end i dag, så flere unge kan vælge at gennemføre en erhvervsuddannelse i brancher med behov for faglært arbejdskraft.

I Arbejdsgiverne har vi sat os et mål om, at 10 procent af de ansatte i vores medlemsvirksomheder skal være lærlinge i 2020. Et mål som vi er godt på vej til at opfylde, da vi ved den seneste optælling kom over 8 procent. Men der er brug for at alle tager deres tørn og her er tallene fra BDO rystende.

Vi ser i høj grad hvordan, at virksomhedsejerne må kigge langt efter kvalificeret faglært arbejdskraft. Senest har vi spurgt til det i vores erhvervspanel, hvor halvdelen svarer, at de indenfor det sidste halve år forgæves har forsøgt et rekruttere faglærte. Derudover svarer 90 procent, at de har kollegaer, der har stået overfor en forgæves rekruttering det sidste halve år.

Der er altså brug for at få tilført nogle flere hænder, hvis Danmark også i fremtiden skal være et produktionsland til gavn og velstand for alle. Men hvordan i al verden vil man løfte den udfordring, hvis der så få, der har tænkt sig at ansætte flere lærlinge?

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125