23948sdkhjf

De nominerede til årets bedste renovering er fundet

Fra Aarhus til Vanløse og fra Holbæk til Tønder. Seks markante renoveringsprojekter fra hele landet er ud af 119 indstillede valgt ud til at dyste om Renover prisen 2017, der uddeles til august

Seks projekter er nomineret til Renover prisen, indstiftet af Realdania og Grundejernes Investeringfond, mens tre er nomineret til Jubilæumsprisen, der kårer Danmarks bedste almene renovering. De seks er nomineret til prisen blandt 119 indstillede projekter fra hele landet.

Nomineringsudvalgets formand, Gøsta Knudsen, er ikke i tvivl om, at det er de rigtige projekter, der er gået videre til finalen i august, når vinderne kåres.

- Det har været lidt af et luksusproblem at nominere de bedste projekter, for der har været så mange gode at vælge imellem. De projekter, vi har nomineret, er meget alsidige, og man kunne fremhæve særlige og interessante finurligheder ved dem alle sammen, siger Gøsta Knudsen, formand for nomineringsudvalget og tidligere stadsarkitekt i Aarhus.

Et valgkollegium bestående af 70 udpegede personer fra byggebranchen skal nu ved anonym afstemning kåre vinderne.

Renoveringen af en treetagers boligejendom i centrum af Tønder er et godt eksempel på, hvordan renovering kan forskønne ældre bygninger og igen gøre dem attraktive at bo i.

Fra tre til fem spor
Også "Danmarks smukkeste tinghus", Retten i Aarhus, er med i finaledysten. Den 100 år gamle retsbygning blev renoveret i 2016 og derved blev der skabt 3.100 kvm store retslokaler med ventearealer og voteringslokaler. Samtidig er der skabt nye mødelokaler og kontorer i tagetagen, der før var uudnyttet. Nu har hver af de 12 dommere deres eget kontor under de synlige tømmerkonstruktioner.

Kirkebjerg Skole i Vanløse, opført i 1943, er også med i kampen. Skolen stod over for en udvidelse fra tre til fem spor, hvilket blev muligt med opførelsen af en ny bygning på matriklen. Men det betød, at den eksisterende bygningsmasse også skulle tilpasses de behov, der var opstået ved udvidelsen.

Skolen har derfor undergået en såkaldt helhedsrenovering. Opgaven rummede mindre ombygninger, genopretning, modernisering, energirenovering, klimatilpasning, indeklima og tilgængelighed.

Skibshandlen i Vejle var oprindelig en beboelsesejendom bygget i 1887 til skibsreder Carl Hansen. I dag ejes ejendommen af et investeringsselskab, som anvender de to øverste etager til kontorer, mødefaciliteter, lounge og opholdsareal. Stueetagen og kælderen fungerer som en butik.

Forvandlingen af bygningen var en udfordring, da man ønskede at bevare eksteriørets oprindelige karakter mod gaden med mønstermurværk og formsten, men samtidig ville fremtidssikre bygningen funktionelt, byggeteknisk og æstetisk.

- Bygningens unikke facade er renoveret, så den fremstår i det oprindelige udtryk, lyder det fra Gøsta Knudsen.

Færre varmeudgifter
Nr. Vium Skole er en af 25 vestjyske centraltypeskoler fra midten af 1960’erne. I 2008 blev skolen nedlagt, og den nu forladte skole i Nr. Vium blev købt af en gruppe borgere, som ville bevare bygningerne, som er en del af områdets historie og identitet, og bruge skolen som ramme for hverdags- og fritidslivet i sognet.

Delvis nedrivning har været en del af projektet, hvilket har skabt nye større rum og bedre adgang til omgivelserne og internt i bygningen.

De indledende tiltag til renoveringen af Holbæks gamle værft begyndte tilbage i 2007.

Missionen var at skabe et attraktivt miljø til byens borgere. Initiativet var kærkomment, fordi området ved værftet havde begrænset offentlig adgang, belægningerne var nedslidte, og de bevaringsværdige bygninger var i stærkt forfald.

Skibsværftet, der også er nomineret til prisen, danner nu ramme om et område fuld af liv for kommunens beboere. Hvor der engang var øde, er der nu et livligt maritimt område.

Nye bygningsdele er af moderne materialer som glas og stål og er udformet, så de både skiller sig ud og indgår i helheden.

Projektet er et godt eksempel på, hvordan man gennem renovering kan puste nyt liv i et område af byen og fortælle om en maritim fortid, der er en vigtig del af Holbæks historie.

Læs mere om årets Renover pris: Jubilæumspris hylder den almene bolig

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14