23948sdkhjf

DAGENS LEDER: En grønnere fremtid på støtten

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Siden regeringen med kort varsel ændrede støtteordningerne til etablering af solcelleanlæg, er antallet af anlæg faldet drastisk.

Til gengæld viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri, at varmepumpen er blevet langt mere udbredt i de danske boliger.

Både en øget brug af varmepumper og solceller er et vigtigt element i ambitionerne om, at Danmark i 2050 skal kunne klare sig udelukkende med vedvarende energi. Og Danmark er da også godt på vej, idet vedvarende energikilder dækker 31 procent af det samlede energiforbrug herhjemme.

Men eksemplet med solceller og varmepumper viser, at skal danskerne for alvor motiveres til at bruge vedvarende energi, kræver det støtteordninger og gunstige vilkår. Sidste år gav en ny støtteordning boligejerne mulighed for at få installeret en varmepumpe på abonnement, hvilket sikkert har bidraget til stigningen i varmepumper på bekostning af de støtteordningsløse solceller.

Vedvarende energikilder er i forvejen svære at sælge over for boligejerne, hvis de står og skal bruge friværdien på enten et nyt køkken eller en ny energikilde. Så ligger det håndgribelige i et nyt køkken måske mere lige for.

Der kan selvfølgelig bruges pisk frem for gulerod i iveren efter mere vedvarende energi. Men jo flere besparelser, der viser sig på boligejernes energiregning ved brug af vedvarende energi, jo nemmere bliver det i sidste ende at overbevise danskerne. Støtteordninger kan selvfølgelig hjælpe en del, men det handler lige så meget om, at afgifterne på de vedvarende energikilder bliver så lave som muligt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109