23948sdkhjf

Fokus på forurenet vej- og tagvand

Rørcenterdagene giver overblik over regler og krav til rensning og udledning af regnvand
Erfaringer med regnvand
På Rørcenterdagenes konferenceprogram er der blandt andet fokus på krav og regler til rensning af regnvand. Her vil en række indlægsholdere onsdag den 14. juni kl. 09.00-11.00 dele viden og erfaringer på området.

På programmet er blandt andet et indlæg om hvornår en olieudskiller virker og hvornår den ikke gør det samt miljøkrav og erfaringer med rensning af regnvand, test af renseeffekten og den permeable vej med rensning.

Selvom problematikken er reel nok, så ser det ikke ud til, at regnvand fra veje og tage udgør en egentlig miljøtrussel.

Det er i hvert fald en af konklusionerne fra en sedimentanalyse af 70 regnvandsbassiner, som Vejdirektoratet fik foretaget i 2012. Analysen viser i hvor høj grad slid på vejenes overflade og på bilerne samt spild af brændstof og andet fører til forurening af miljøet nær vejene, når vejvandet via regnvandsbassiner ledes ud i søer og åer.

Indholdet af PAH og tungmetaller i regnvandsbassinerne er blevet sammenlignet med 38 analyser fra naturlige danske søer, og resultaterne viser, at der ikke er en tydelig forskel mellem de målte niveauer i regnvandsbassinerne og de naturlige søer. I analysen fremhæves det, at når niveauerne ligger så tæt så kan det indikere, at graden af luftforurening og andre forureningskilder er lige så store syndere som den fra vejtrafikken.

I analysen er der fokus på bly, cadmium, kobber, zink, nikkel, krom, PAH og kulbrinter, samt klorid og natrium.

Når problematikken er reel nok, så skyldes det naturligvis blandt andet bekymring for om eventuelle sundhedsskadelige stoffer og materialer fra vejbelægningen samt bilernes bremses og spild af brændstof ender i vandløb og søer.

Også vinterbekæmpelse med saltning er en faktor der kan måles på. Og her viser analysen ikke overraskende, at saltningen kan måles i høje mængder i regnvandsbassinernes sediment.

Rensning af regnvand
I bymæssig bebyggelse bliver regnvandet forurenet og disse forureninger føres videre til recipient.

For at forurenet regnvand skal kunne afledes ved kilden, er det nødvendigt at rense regnvandet før afledning.

Følgende metoder kan anvendes til rensning af regnvand:
- Sandfang
- Filtrering
- Olieudskillere
- Bassiner/vådområder
Kilde: Rørcentret, Teknologisk Institut

Zink- og kobbertage
Når det gælder regnvand fra tage, så er der især fokus på zink- og kobbertage og zink- og kobbertagrender samt eternittage med plader produceret før 1984.

Fra andre tagprodukter som tegl, tagpap og stål er risikoen for udvaskning tilsyneladende ikke så stor.

Principielt er regnvand rent. Det er først i det øjeblik det ramme en overflade, at det giver mening at tale om forurening. Og her er det zink- og kobbertage samt tage med asbest, som især er i søgelyset.

Genbrug af regnvand fra sådanne tage kan altså være problematisk. Som udgangspunkt må regnvand uanset hvor det kommer fra ikke bruges som drikkevand, i badebassiner eller til skylning af bær- og grøntsager som spises rå.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141