23948sdkhjf

Klimatilpasning: Vælg den rigtige løsning første gang

Klimatilpasningslaboratoriet er et af omdrejningspunkterne i udrulningen af klimatilpasningsprojekterne

I takt med, at kommuner og spildevandsforsyninger over hele landet realiserer klimatilpasningsplanerne, stiger behovet for professionel rådgivning og professionelle samarbejdspartnere.

Kommunerne står over for meget store investeringer og selv om de fleste kommuner har gode kompetencer på for eksempel spildevandsområdet, så er begrebet klimatilpasning straks en mere kompleks størrelse:

- En lang række af de løsninger og metoder, som anvendes i forbindelse med realisering af klimatilpasningsplanerne er enten nye eller forholdsvis uprøvede og mange er udokumenterede. Det betyder, at kommuner og spildevandsforsyninger i visse tilfælde mere eller mindre arbejder i blinde i forhold til at vælge den rigtige løsning til netop deres klimatilpasningsprojekter, siger seniorspecialist Hanne Kjær Jørgensen fra Klimatilpasningslaboratoriet på Rørcentret på Teknologisk Institut i Taastrup.

Kompleks klimatilpasning
Lige nu står de danske kommuner og spildevandsforsyninger i en situation, hvor de skal gå fra klimatilpasningsplan til handling. I den forbindelse har kommunerne og forsyningerne behov for tekniske argumenter for, hvilke produkter de skal vælge.
Klimatilpasningslaboratoriet på Rørcentret på Teknologisk Institut i Taastrup er et af omdrejningspunkterne i denne proces.
Kommuner og forsyninger kan bruge laboratoriet til at få kvantificeret praktiske løsninger samt få foretaget test, dokumentation samt produktudvikling af nye og eksisterende klimatilpasningsprodukter.

Producenter af produkter til klimatilpasningsprojekter kan bruge laboratoriet for at få produktudviklet, testet og dokumenteret deres nye eller eksisterende produkter, så de kan vise prøvningsrapporten, der udarbejdes, til for eksempel kommuner og forsyninger eller andre kunder.

Rådgivere kan inddrage laboratoriet i planlægningen og rådgivningen af kommuner og spildevandsforsyninger.

Hanne Kjær Jørgensen opfordrer både kommuner, entreprenører, producenter og rådgivere til at bruge Klimatilpasningslaboratoriets kompetencer. Ikke mindst fordi forkerte løsninger kan være katastrofale både for borgerne, miljøet og de kommunale budgetter.

De rigtige løsninger
Klimatilpasningslaboratoriet blev indviet i januar måned i år netop for at øge fokus på effektive klimatilpasningsprodukter og -løsninger.

- Vi gør begreberne og produkterne målbare og dokumentérbare, så kommunerne og spildevandsforsyningerne får større sikkerhed for at vælge de rigtige løsninger og produkter. Vi konkurrerer altså ikke med hverken entreprenører, producenter eller rådgivere, men er tværtimod det led i processen som validerer løsninger og produkter til klimatilpasningsopgaverne. Samtidig er vi gerne med til at udvikle både produkter og løsninger og teste dem af både i laboratoriet og ude i de naturlige omgivelser.

Står en kommune eller en rådgiver for eksempel over for at skulle vælge mellem to produkter, så kan vi teste dem, så valget bliver lettere - og korrekt. Står en producent med et produkt, som skal dokumenteres, så kan vi hjælpe med at udarbejde et prøvningsforløb og en prøvningsrapport, der dokumenterer, hvad produktet kan, fremhæver Hanne Kjær Jørgensen.

Hun understreger, at netop test i laboratoriet gør Rørcentret og Klimatilpasningslaboratoriet unikt, da der ikke er andre i vand-, afløbs- og klimatilpasningsbranchen, der tilbyder produktudvikling, prøvningsudvikling samt test i fuld skala i et moderne, akkrediteret laboratorium, som er godkendt af DANAK.

Gearet til opgaven
For Hanne Kjær Jørgensen handler det mest af alt om at få delt ud af den viden, som Rørcentret og Klimatilpasningslaboratoriet har samlet gennem mere end 30 års test, dokumentation og produktudvikling af afløbsprodukter

- Klimatilpasningslaboratoriet er gearet til opgaven og vi kan helt klart være med til at kvalificere de kommunale klimatilpasningsløsninger, så kommunerne og borgerne også får de bedste løsninger for pengene, understreger hun.

Krav til produkter
Der er endnu ikke standarder for klimatilpasningsprodukter, og det betyder, at det er op til producenter, kommuner og forsyninger at stille krav til, hvad de produkter, som de anvender, skal kunne.

Det er derfor vigtigt at kommuner, forsyninger, rådgivere og boligselskaber efterspørger dokumentation for, at de anvendte produkter fungerer, da de ellers risikerer at bruge større beløb på produkter, der ikke lever op til producenternes løfter.

Kravene kan omfatte:
Effektivitet: For eksempel hvilken mængde vand (l/s) produktet kan håndtere?
Tæthed (for eksempel tilslutninger, overgange mellem LAR-løsning og kloak)
Styrke (for eksempel trafiklast af dæksler)
Permeabilitet (for eksempel vandgennemtrængelighed i l/s/ha)
Holdbarhed (for eksempel ved forskellige temperaturskift, ved slitage som følge af fx transport af grus og sand)
Renseevne: Hvad er renseevnen af det pågældende produkt fx i forhold til fjernelse af partikler med en velkendt partikelstørrelsesfordeling?
Krav der defineres i forhold til det sted, hvor komponenten eller løsningen skal etableres.
Krav i forhold til drift og vedligeholdelse af komponenten eller løsningen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25